Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за Сирия


Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за СирияС пълно единодушие 15-те члена на Съвета за сигурност на ООН приеха резолюция за поддръжка на прекратяването на огъня в Сирия, съобщи ТАСС в събота (27 февруари).

В резолюцията се казва, че сирийските правителствени войски и опозиционните групировки са информирали САЩ и Русия, че приемат условията за прекратяване на бойните действия.

В тази връзка членовете на Съвета за сигурност очакват, че страните ще изпълнят поетите ангажименти и бойните действия наистина ще бъдат прекратени в полунощ на 27 февруари 2016 г.

Съветът за сигурност потвърди „категоричния си ангажимент към суверинитета, независимостта и териториалната цялост“ на Сирия, а също така изрази поддръжката си за урегулиране на конфликта с посредничеството на ООН, на основание на женевското комюнике и виенските заявления.

Членовете на Съвета помолиха генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и неговия специален посланик Стефан де Мистуру да възобновят преговорите между представителите на сирийското правителство и опозицията колкото се може по-бързо.

Специалният посланик на ООН планира възобновяване на разговорите за Сирия още на 7 март 2016 г., но при условие, че бъде спазван режима на прекратяване на огъня.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 27.02.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: