Як-130 — изтребителят, който може да бъде щурмовак (видео)


Як-130 — изтребителят, който може да бъде щурмовак (видео)По време на Международния авиосалон Singapore Airshow 2016, в който взе участие и Русия, два пъти се спомена името на Яковлев. И двата пъти изключително положително.

ВКС на Русия получиха наскоро 60 нови учебно-боеви самолети Як-130, дело на Иркустския авиозавод. Лаос има намерение да закупи 20 самолета, за да обнови своята лека изтребителна авиация.

Лекият и нескъпоструващ (15 млн. долара), но ефективен Як-130 се ползва с голяма популярност в света. С негова помощ могат не само да се подготвят пилоти за изтребителната авиация, но и да се нанасят въздушни удари по партизански въоръжение формирования.

Алжир подписа договор за закупуването на 30 самолета Яковлев. И вече получи половината.

Як-130 е на въоръжение във въоръжените сили на Бангладеш, Белорусия, Виетнам, Сирия.

Авиоконструкторът Яковлев започва инженерната си кариера с разработването на леки самолети. По-късно започва работи и по тежки такива. Такъв е реактивният фронтови бомбардировач Як-28. През 60-те години той е носил тактическо ядрено оръжие. Или палубният щурмовак с вертикално излитане и кацане Як-38. В историята на компанията има и Як-42, който приемал на борда си 120 пътници.

Но в съзнанието на света фирмата остава като производител на изтребители.

Понастоящем Як-130 е доста актуален самолет. В момента в авиацията има много нови самолети, затова наличните пилоти трябва да бъдат обучени. Тази разработка на ОКБ Яковлев съдейства за усвояването на всички знания и умения за пилотиране на самолети от поколение 4 ++ и 5.

Як-130 притежава отлични «педагогически качества», благодарение на бордовата цифрова система за управление КСУ-130. Всички нюанси на пилотирането се задават с помощта на програма. Самолетът може да се програмира така, че той да възпроизвежда всички особености в поведението на един или друг изтребител — МиГ- 29К, Су-34, Су-35…

Може дори да се зададе режим за Т-50.

Същетвуват възможности да се моделират тактико-техническите характеристики на «‘чужденците» — F-18, F-16 и дори F-22, а също на европейските «Миражи», «Рафаели» и «Тайфуни».

Компютърът проследява действията на пилота. Ако той е съвсем нов, той му «прощава» множество грешки, отменяйки неправилните му действия. Колкото повече опит натрупват курсантите, толкова по-малко и по-малко грешки на пилота отменя компютърът. Чрез програмиране могат да се задават различни усложняващи пилотирането действия на самолета.

Самолетът е свръхманеврен.

Як-130 има и прекрасни боеви качества. Той може да поема както обичайно въоръжение, така и високоточни ракети, както и ракети «въздух-въздух» и «въздух-земя», което се постига на база на съвременния прицелен комплекс «Барс-130». Възможно е и използването на оптико-локационна станция.

Могат да се използват и неуправляеми ракети, както и 500-килограмови бомби.

Предстои създаването на базата на Як-130 и на безпилотен ударен самолет. Твърди се, че той ще бъде по-ефективен от американския «Хищник».

Предстои създаването на разузнавателен и изтребител-бомбардировач от същата серия.

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 24.02.2016, in Видео, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: