Русия превърна Турция в маргинал


Ген. Винсънт Стюарт, шеф на американското военно разузнаване, призна, че действията на Русия са разрушили всички планове на САЩ в Сирия

Ген. Винсънт Стюарт, шеф на американското военно разузнаване, призна, че действията на Русия са разрушили всички планове на САЩ в Сирия

Войските на Асад с поддръжката на Военнокосмическите сили на Русия и „Хизбула” отрязаха почти всички комуникации на „опозицията” с Турция и обсадиха втория по значимост град в Сирия – Алепо. А откриването на представителство на сирийските кюрди в Москва удря Ердоган право в главата. На Запада в тази ситуация му остава само да разпери ръце.

Агресо-дипломация и война

Началото на активното настъпление на силите на Асад, с поддръжката на Военнокосмическите сили на Русия, на родното опълчение, кюрдите, ливанската „Хизбула” и ирански подкрепления, съвпадна по време с Женевските преговори. САЩ дълго убеждаваха своята сирийска „опозиция” да отиде в Женева, тя обаче поиска от Асад да свали блокадата на превзетите от тях територии. В крайна сметка „опозицията” пристигна в Женева, но отказа да води преговори.

През това време сирийската армия с подкрепата на различни сили успя да започне мащабно настъпление в северна Сирия до самата турска граница. Активните действия на руската авиация в Сирия накараха турската власт да заяви без доказателства, че руски самолет отново е нарушил въздушното пространство на Турция.

Настъплението на правителствените войски отряза главните пътища за доставка на въоръжения за джихадистите от Турция. Армията на Асад обсади втория по значимост град в Сирия – Алепо, където сега има сражения. Женевските преговори временно се прекратиха, но руското МВнР предложи на преговарящите да прекратят огъня от 1 март. Сега главната задача е да се обезопаси границата с Турция и да се блокират доставките на въоръжения.

Турция и Европа. Ефектът на доминото

На 8 февруари 2016 г. Меркел беше на посещение в Турция

След това Турция беше посетена от г-жа Меркел, за да се обсъди ситуацията с президента Реджеп Ердоган. Съгласно споразуменията Турция поема върху себе си главния поток от мигранти срещу милиардни траншове и преговори за влизането на Турция в ЕС. Меркел трябва срочно да реши този въпрос, тъй като от него зависи политическото й бъдеще и бъдещето на Евросъюза.

В тази ситуация съдбата на Меркел е изцяло в ръцете на Ердоган, а европейската политика е раздвоена от ситуацията с мигрантите. Опитът да се реши този проблем чрез Турция, която е заинтересована от продължаването на войната, причинила миграцията, изглежда най-малкото странен. Мигрантите дестабилизират положението в Турция, а тя на свой ред дестабилизира Близкия изток и Европа.

Сирийски и турски кюрди

Кюрдското опълчение също така се активизира в северната част на Сирия и се опитва да съедини анклавите си в една територия, за която претендира Ердоган в качеството й на „буферна зона”. А  в Москва беше открито първото представителство на сирийските кюрди, нещо, което съвсем изважда Турция от равновесие. Още повече, че Русия и САЩ се обявяват за самоопределяне на кюрдите. Това означава, че турските кюрди също получават косвена международна подкрепа в лицето на двете главни държави в света. В този случай Ердоган е безсилен.

Изводи

САЩ и Европа не оценяват в достатъчна степен руския опит за разрешаване на гражданска война, каквато имаше през 90-те години в Русия, Чечня. За разлика от рутинната политика на Европейския съюз и САЩ, чиито „рецепти” за разрешаване на сирийския конфликт не действат, руската стратегия за разрешаване на конфликта носи плодове всеки ден. И към този момент това е единствената адекватна алтернатива на всички предложени досега методи. Още повече, че ЕС и Турция нямат друг избор, САЩ са заети с предизборната надпревара, а ислямските страни не могат да действат в единен фронт.

Действа се радикално – или си с нас, или не си. Друг избор няма. Това носи резултати и сирийската криза от аморфен конфликт на воюващи банди се превръща в напълно очевиден конфликт между Асад и ИДИЛ. Освен това, достоверно се знае, че обучената от САЩ „опозиция” отива в редовете на ИДИЛ.

В крайна сметка международната общност ще бъде изправена пред избор: да застане на страната на легитимния президент на Сирия – Асад, или да подкрепи зверове, прикриващи се с идеите на исляма. Съдейки по последните събития в Мюнхен, везните по-скоро ще се наклонят към първия вариант.

 

САЩ признават пораженията

Наскоро американското разузнаване призна, че действията на Военно-космическите сили на Русия са разрушили всички планове на САЩ в Сирия. Генерал-лейтенант Винсънт Стюарт заяви: „Аз съм склонен да мисля, че Асад ще продължи да бъде играч на политическата арена в къде по-дългосрочна перспектива, отколкото се предполагаше преди половин година и преди една година”.

Преди 4 години Обама се съревноваше за президентския пост с думите, че режимът на Асад не може да съществува. А само преди половин година той казваше, че през 2016 г. Асад вече няма да съществува като политическа фигура. 2016 година показва, че ситуацията е напълно противоположна.

 

Превод: Тихомир Тодоров, АЛФА ТВ

Източник: http://www.vestnikataka.bg

Posted on 24.02.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: