Гърците предложиха на Русия свой порт, вместо Дарданелите и Босфора


Гърците предложиха на Русия свой порт, вместо Дарданелите и БосфораПредставители на Търговско-промишлената палата на гръцкия регион Еврос по време на посещение в Симферопол предложиха на Русия да използва техния порт Александруполис, който позволява да се заобикалят Дарданелите и Босфора.

Ето какво заяви кметът на град Александруполис Евангелос Ламбакис пред руските медии: „Интересът у нашата Търговско-промишлена палата е много сериозен. Ние можем да си сътрудничим по много направления. В града ни е разположено едно от най-големите пристанища, което позволява да се извършва товарообмен, в обход на Дарданелите и Босфора. Александруполис се превръща в енергиен център, в енергийно звено, тъй като през него минават три тръбопровода и има една станция за втечнен газ. Регионът ни е лидер по производство на енергия от вятър. Ние можем да споделим тези технологии с Крим. Освен това Еврос е регион с много развито селско стопанство и в частност животновъдство. Този район практически храни цяла Гърция. Ние искаме да видим от какво се нуждаят нашите две страни – Гърция и Русия – и да обменим идеи за сътрудничество.”  Ламбакис счита, че санкциите срещу Крим в никакъв случай няма да повлияят на икономическите отношения между двата региона.

„Ако обърнете внимание на състоянието, в което се намира Европа в момента, ще чуете треските от нейните основи – казва Ламбакис – Съмнявам се, че санкциите ще попречат на нашите икономически отношения да се развиват. ЕС трябва да отделя в момента повече внимание на себе си. Ние, разбира се, проявяваме уважение към ЕС, тъй като членуваме в него и уважаваме също и нашето правителство, което ни представлява на международната сцена, но всяко правителство трябва да е внимателно най-вече към собствения си народ. И да вижда добре в какво се състои интересът именно на неговия народ. И какви са неговите желания.”

В Симферопол (столицата на Република Крим в състава на Руската федерация) беше подписано споразумение за разширяване на търговско-икономическите връзки между Александуполис и Симферопол и беше създадена платформа за побратимяване на двата града.

 

 

Российская газета

Източник: http://a-specto.bg

Posted on 22.02.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: