Финансисти пишат сценарии


Финансисти пишат сценарииМинистерството на финансите на Русия разработи различни варианти за развитието на икономиката на страната до 2030 г. Един от тях налага провеждането на спешни реформи при ниски цени на петрола. В противен случай може да се очаква застой.

Консервативният вариант предвижда цената на петрола до 2030 г. да остане на равнището от 40 долара за барел в реална стойност — номиналната нараства с около 1 долар годишно. През целия този период икономическият растеж ще бъде едва с 1 до 1,3 на сто. За преодоляване на сегашния двегодишен спад на Русия ще са й нужни 4 години.

Експертите на министерството смятат, че през 2016 г. икономиката отново ще отбележи спад с 0,8 процента, а догодина растежът ще се възобнови и към 2020 г. БВП ще се възстанови до равнището на 2014 г. За целия период от 2014 г. до 2030 г. икономиката ще нарасне само с 13 на сто. За сравнение това е показателят на растеж от 2011 г. до 2013 г. Равнището на реалното заплащане на труда ще се върне на равнището на 2014 г. едва през 2025 г. — толкова време ще е нужно, за да се преодолее 13-​процентния спад за 2015 — 2016 г.

По същия сценарий средният годишен растеж през следващите 15 години ще бъде 0,8 на сто, а ако се смята от 2017 г., когато се предполага, че икономическият спад ще спре, показателят ще бъде — 1,2 процента. Номиналната цена на петрола ще надхвърли 50 долара за барел едва през 2028 г. Добивът на петрол още тази година ще започне да спада, износът му — също. Вносът бавно ще нараства с 3 — 4 процента годишно, а износът — по-бавно, като номиналното равнище за 2014 г. от 498 млрд. долара през близките 14 години така и няма да бъде достигнато. Затова пък Централна банка ще постигне целите си: през 2017 г. инфлацията ще се забави до 4 на сто и ще продължи да пада и през 2030 г. ще бъде 2,6 на сто.

Това е сценарият на развитие, ако оставим всичко да върви по инерция, без да извършваме структурни реформи, твърдят във финансовото ведомство. Има обаче и по-благоприятни сценарии, които са свързани с извършването на реформи, успокояват от министерството и уточняват, че това са негови вътрешни разработки и че засега няма официални дългосрочни прогнози.

Един от по-оптимистичните сценарии и т.нар. целеви, който е и по-вероятен и би дал възможност икономическият растеж да достигне 2 — 3 процента. Той може да бъде изпълнен отчасти и за сметка на по-висока цена на нефта — 50 долара за барел. Ключово условие обаче остава — да бъдат извършени структурни промени в икономиката, повишаване производителността на труда, изпреварващо повишаване на заплатите и на дела на инвестициите в БВП. Постигането на тези цели ще изисква по-голяма гъвкавост на пазара на труда, мобилност на работниците и инвестиране в тяхната преквалификация.

При този вариант икономиката ще преодолее сегашния спад през 2018 г., като през 2030 г. растежът ще достигне 44 на сто. Реалните заплати ще достигнат равнището от 2014 г. през 2022 г., а след това ще се повишават с 3 процента годишно. Постигането на растеж от 3 процента е възможно само при условие, че заплатите растат по-бавно от производителността, което е малко вероятно. Ще се наложат крайно болезнени реформи и големи съкращения в държавния сектор, смятат в финансовото министерство.

Наблюдатели, които се запознаха с прогнозите на финансовите експерти, отбелязват, че те не са взели предвид редица фактори, които може да имат съществено влияние върху развитието на икономиката. Повечето от тях и няма как да бъдат отчетени, тъй като са подложени на външно влияние, чиито параметри при сегашната крайно нестабилна картина на световната финансова система много трудно може да бъдат предвидени.

 

Източник: „Русия днес“

Posted on 21.02.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: