Прогнозите на Путин се сбъдват


Прогнозите на Путин се сбъдватПреди девет години по време на речта си на Мюнхенската конференция по сигурността президентът на Русия Владимир Путин предупреди световната общност за безотговорната политика на САЩ, водеща към нестабилност, а и към заплаха от възникване на нови войни. Сега тази опасност е толкова огромна, колкото никога преди това, считат американски аналитици.

 

«Прочетох речта на Путин от 2007 година, в значителна степен съм съгласен с всичко, което той казва. Настоящата позиция на САЩ/НАТО, насочена към конфликт с Русия, предизвиква още по-големи опасения», — съобщи за агенция Спутник професорът по международно право от Университета в Илинойс Франсис Бойл.

 

През 2007 година в речта си Путин засегна такива теми, като разширяването на НАТО, разрешаването на конфликтите, несанкционираното използване на сила, борбата с тероризма. Според Бойл, всички тези проблеми с времето са се изострили значително.

 

«С разполагането на войски на НАТО съвсем до границите на Русия, ние поставихме света във втора Кубинска ракетна криза. Отчитайки това, че и двете страни осъществяват бомбардировки в Сирия, там нещата също могат да се случат не както трябва»,- отбеляза Бойл.

 

Растящото напрежение в Близкия Изток и в Източна Европа, предизвикани от политиката на САЩ, вече създаде условия, приличащи на тези, които предшестваха началото на двете световни войни, отбелязва професорът.

Администрацията на президента Обама, също както администрацията на Джордж Буш, демонстрира решимост само върху една цел — контрол на САЩ върху страните от Близкия Изток и Централна Азия, но на базата на техните въглеводородни  ресурси, отбелязва Бойл.

 

«Администрацията на Буш и Обама са се прицелили в останалите неизползвани възглеводородни запаси на Африка, Латинска Америка и Юго-Източна Азия — ще ги завоюват по-нататък или ще направят всичко възможно, за да доминират там. Всичко това върви заедно със стратегическите точки за контрол над товарните превози по море и суша», — заяви американският аналитик. Така Вашингтон ще вземе под контрол две трети от световните въглеводородни ресурси, счита Бойл.

 

Американският историк и политически аналитик Патрик Смит е съгласен, че казаното от Путин се е потвърдило чрез събитията в последните девет години.

 

«Путин, без съмнение, превъзхожда всичките си колеги-държавни глави. Той изпълнява перфектно задълженията си. Мюнхенската конференция беше отлична площадка, за да хвърли призива си към американците и НАТО по такива въпроси като разполагането на войски в Европа и кризата в Средния Изток», — заяви Смит.

 

Смит отбеляза, че Путин се е поучил от уроците на историята.

 

«А това е последното нещо, което американските лидери искат да култивират в своите граждани».

 

Той акцентира върху способността на руския президент да излага фундаментални международни въпроси прямо и ясно, както в своята Мюнхенска реч.

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 20.02.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: