Путин и Обама по телефона – не постигнаха договорености, нито за Сирия , нито за Украйна


Путин и Обама по телефона - не постигнаха договорености, нито за Сирия , нито за УкрайнаЕдинственото, по което и двете страни са с еднакво мнение е „Ислямска държава”. Това терористично чудовище очевидно е заплаха и за Запада, и за Русия. Но липсва общо мнение как да се унищожи терористичното подобие на държава.

Президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха в телефонен разговор положението в Сирия, борбата срещу тероризма и други актуални международни теми, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Кремъл.

Двете страни дадоха положителна оценка на резултатите от заседанието на Международната група за подкрепа на Сирия на 11-12 февруари в Мюнхен и потвърдиха принципите и положенията в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2254, както в частта за хуманитарните аспекти, така и за разработване на условия за прекратяване на огъня и задействане на реален политически процес, се посочва в съобщението=

 

Поредният разговор между президентите на САЩ и Русия- Барак Обама и Владимир Путин идва след речта на Дмитрий Медведев в Мюнхен.

 

Вероятно това е реакция на разочарованието, която тази реч предизвика на Запад, след като руският премиер обяви началото на нова „студена война”.

 

Вече са известни и официалните становища на двете администрации за разговорите. В тях не се споменава, че са постигнати нови договорености нито за Сирия, нито за Украйна. Така че договореното през лятото на миналата година вероятно остава в сила- Башар Асад остава начело на страната до края на гражданската война, след това идват избори и те решават съдбата му.

Това обаче беше през миналата година. Последваха критики към руските военно-въздушни удари, насочени в повече от 90% срещу умерената сирийска опозиция ,според САЩ, НАТО, Турция и Брюксел. Заговори се за етнически чистки, които Руските самолети провеждат в определени райони на Сирия.

От своя страна, Москва обвини САЩ, че подкрепят терористите, същото обвинение отново бе отправено и към Турция. Единственото, по което и двете страни са с еднакво мнение е „Ислямска държава”. Това терористично чудовище очевидно е заплаха и за Запада, и за Русия. Но липсва общо мнение как да се унищожи терористичното подобие на държава.

Така общите интереси в този случай не водят до общи действия, независимо от опасностите. Точно това е един от акцентите в последния разговор между Обама и Путин– „създаване на единен антитерористичен фронт”. За да стане това обаче, трябва да се преодолеят още няколко различия. Първото се казва Башар Асад.

Докато Москва смята, че Асад може да остане и след края на гражданската война, докато американците искат той да напусне поста и страната възможно най-бързо. Това може да се реши евентуално след едни свободни избори и двете страни да приемат резултатите им.

Второто различие е доста по-трудно за преодоляване-как да се разделят воюващите срещу Асад, кои са терористи и кои-умерена телевизия. Проблемите идват основно от съюзниците на щатите- Саудитска Арабия и Турция, които имат своите пристрастия.

Третото различие е свързано със сухопътна операция в Сирия. Тя става все по-реална, особено активна и решителна е Турция. Особено болезнен за САЩ е въпросът със сирийските кюрди, които турската армия напада и унищожава, а Вашингтон разглежда като потенциален съюзник в битката срещу терористите.

Що се отнася до Украйна, там нещата явно са оставени за решаване след приключване на сирийската операция. Това е и белег за важност в очите на лидерите на проблема, а и реална оценка, че решението там може да е следствие от решението на сирийското уравнение

 

Путин е наблегнал на необходимостта от установяване на работни контакти между представители на министерствата на отбраната на Русия и САЩ за борба с „Ислямска държава“. Той е изтъкнал, че е важно да се създаде единен антитерористичен фронт и да бъдат отхвърлени двойните стандарти.

Владимир Путин е изразил надежда, че украинските власти ще преприемат практически стъпки по изпълнение на своите ангажименти от споразумението „Минск-2“, включително старта на пряк диалог с Донбас, прокарване на амнистия и конституционна реформа, съгласуване с Донецк и Луганск и приемане на закон за особения статут на двете самопровъзгласили се републики.

 

Този път и двамата държавни глави дали положителна оценка на резултатите от заседанието на Международната група за подкрепа на Сирия, която договори в Мюнхен временно спиране на огъня, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ на бедстващото цивилно население. Обама и Путин обсъдили практически детайли около спирането на ударите, хуманитарните аспекти, както и съдействието за започване на реален политически процес.

 

Ден по-рано в Мюнхен за същото настояха по време на срещата си външните министри Джон Кери и Сергей Лавров. На самата конференция по сигурността в баварската столица Кери посочи, че трябва да има съгласуваност “кой, кога и кого удря”.

 

В неделя британският външен министър Филип Хамънд заяви, че “единственият човек на тази планета, който може да сложи край на гражданската война в Сирия е Владимир Путин”. Според Хамънд за това било достатъчно едно телефонно обаждане. В крайна сметка дали Асад щял да остане на поста си или не, зависело от готовността на Русия да използва влиянието си, за да бъде отстранен.

 

Източник: Епицентър

Posted on 15.02.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: