Изтекли документи: ЕС планира спирането на Шенген за 2 години


Изтекли документи: ЕС планира спирането на Шенген за 2 годиниЕС обмисля двугодишно прекратяване на прилагането на Шенгенското споразумение в резултат от бежанските вълни, изтичащи се към Западна Европа. Тази новина се носи от няколко дни – но изглежда сега тя е официална.

Или поне полуофициална.

Ню Йорк Таймс цитира Асошиейтед Прес, позоваваща се на официални документи, според които Европейският съюз е решен да ограничи безпаспортното пътуване и да разреши на страните-членки „да установят едностранен граничен контрол“.

Ето и подробностите:

„Предоставените и разгледани от Асошейтед Прес документи свидетелстват, че страните от Европейския съюз, позовавайки се на извънредно правило в клаузите на Шенгенското споразумение, са в готовност да ограничат безпаспортното пътуване за период от две години в резултат от имиграционната криза.

На всяка от 26-те държави в свободното Шенгенско пространство се позволява да установи едностранен граничен контрол за максимален период от шест месеца. Периодът може да бъде удължен до две години в случай, че дадена държава е неспособна да защити границите си.

Документите разкриват, че висшестоящите лица в ЕС са в готовност да обявят Гърция за такава държава. Всеки ден около 2000 души продължават да пристигат на гръцките острови с трафикантски лодки от Турция.

Тъй като предоставените на Асошиейтед Прес документи са конфиденциални, източникът – служебно лице в ЕС – е настоял да запази своята анонимност“

Междувременно Австрия обяви, че ще затвори границите си напълно в следващите месеци

. „В предстоящите месеци по всяка вероятност ще достигнем лимита си и ще се наложи да започнем да спираме мигрантите на австрийската граница“, заяви в петък министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц. Австрия имаше сериозни проблеми в резултат на бежанската криза и правителството стигна дотам да предлага по 500 евро на всеки бежанец, който се върне, откъдето е дошъл.

rtx1t1ie-1-992x558

Мигранти на австрийската граница

 

С други думи, може би в скоро време ще се простим с „европейската мечта“, тъй като сега, след като Брюксел най-накрая се поддаде на натиска, все повече държави ще последват политиката, зададена от Виктор Орбан.

 

Превод и източник: Memoria de futuro

Posted on 15.02.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: