Русия и Китай разработват дронове, които правят стелт технологиите на САЩ безполезни


Русия и Китай разработват дронове, които правят стелт технологиите на САЩ безполезниРусия и Китай бързо развиват системи, които да неутрализират ползите, които предлагат стелт технологиите,пише „Бизнес инсайдър”.

Според Закъри Кек, пишещ в „Нешънъл интерест”, Пекин и Москва са започнали разработката на безпилотни летателни апарати, които имат за цел да откриват и вероятно дори елиминират вражески стелт самолети.

Дронът за откриване на стелт самолети на Китай, който бива наричан „Божествения орел”, се смята че е построен специално да се противопоставя на стелт самолети, които все още се намират далеч от континенталнен Китай.

„Попюлър сайънс” отбеляза, че „далекобойните анти-стелт способности на дрона могат да бъдат използвани както срещу въздухоплавателни, така и срещу военни кораби, като китайските ВВС могат бързо да прихващат вражески самолети, ракети и кораби много преди те да достигнат в боен обсег на континенталната част на страната.

„Божествения орел” има множество различни радарни системи, включително радарни системи с ниски честоти, според „Попюлър сайънс”. Тези системи могат да се използват за проследяване на стелт самолети като F-35 на дълги разстояния, тъй като стелт технологията е създадена, за да избягва радарни системи с високи ленти, като по този начин се подкопава едно от ключовите предимства на самолета от пето поколение.

Китайският дрон очевидно е претърпял множество промени в дизайна, които целят да ограничат инфрачервената следа на самолета – нещо, което ще помогне за гарантирането на стелт възможностите на самия безпилотен самолет.

Русия също работи по собствен безпилотен самолет за разкриване на стелт. „Флайт глобъл” пише, че руския военен подизпълнител „Крет” дебютира стелт безпилотен дрон по време на авиошоуто МАКС в Москва през август.

Неназования безпилотен самолет, според „Флайт глобъл”, ще бъде оборудван със същите радарни системи, които могат да бъдат използвани за откриване на стелт самолет. Освен това, дронът ще е оборудван и със система за електронна война, която едновременно ще прикрива безпилотния самолет и ще направи трудно насочването на ракети въздух-въздух срещу него.

Ако подобни китайски и руски системи в крайна сметка се окажат ефективни, зависимостта на САЩ към стелт технологията „ще трябва да бъде радикално преоценена”.

Потенциалният възход на анти-стелт дроновете трябва да тревожи САЩ, тъй като това би могло да покаже, че прекомерното разчитане на стелт технологии вече не е толкова ценно тактически и стратегически.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 14.02.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: