Русия vs. Турция: възможна ли е война


Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

С изострянето на отношенията между Русия и Турция все по-често възниква въпросът: възможно ли е да се стигне до въоръжен конфликт между двете страни. „Руски дневник“ се допита до експертите доколко вероятен е подобен сценарий.

Руското военно министерство обвини Турция, че подготвя военна интервенция в Сирия.

„Имаме сериозни основания да смятаме, че Турция провежда интензивна подготовка за военно нахлуване на територията на независима чужда държава – Сирийската арабска република”, се казва в съобщение на ведомството от 4 февруари.

Говорителят на министерството на отбраната показа кадри, на които се забелязва активизиране на турски въоръжени сили по границата със Сирия.

„Във военно време това е начин да се подготви транспортната инфраструктура за предстоящо военно нахлуване. А подобни площадки се използват за подсигуряване на бързото придвижване на военни колони с боеприпаси и оръжие в района на бойните действия, както и за оперативното прехвърляне и евакуация на личния състав”, отбеляза говорителят на военното ведомство.

Анкара отхвърли обвиненията по неин адрес, като твърди, че „Русия се опитва да прикрие собствените си престъпления в Сирия и че Турция има право да предприеме всички мерки за защита на своята сигурност”. (http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-idUSKCN0VC169)

Масло в огъня добави и заявлението на Саудитска Арабия за възможно пренасочване на военни части в Сирия.

Всичко това предизвика нова вълна от спекулации по темата: Какво да очакваме? Може ли да бъде предотвратен пряк военен сблъсък между Москва и Анкара или войната е неизбежна?

Да бъде или да не бъде война

Директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Владимир Аватков оценява ситуацията като крайно сложна. По негово мнение противопоставянето между Русия и Турция е неизбежно и е много вероятно то да прерасне във въоръжен конфликт.

„Турция имаше сериозни планове за Сирия. Руската военна операция обаче попречи на тяхната реализация. Пред Анкара има няколко варианта за действие. Първо – да изпрати военни части в Сирия в рамките на международната коалиция. Второ – да подкрепи още по-активно сирийската радикална опозиция. И трето – да заеме изчаквателна позиция и да не предприема нищо, което е малко вероятно.

Мисля, че Анкара ще направи всичко възможно да се сбъднат първите два сценария”.

Турският политолог и експерт от аналитичния център USAK Керим Хас е настроен по-оптимистично. Според него войната е малко вероятна.

„И причините за това са две: твърде големите регионални рискове за двете страни и членството на Турция в НАТО”, смята Хас.

Сирия като място на стълкновението 

Същевременно всички запитани от „Руски дневник“ експерти са единодушни, че ако войната между Русия и Турция е неизбежна, то тя задължително ще се проведе на сирийска територия.

Генерал-майорът от резерва Александър Костюхин, който е работил дълги години в Турция и познава отлично военните реалности в тази страна, предполага, че в случай на провокация от турска страна Русия няма да предприеме удари на турска територия, а по-скоро ще се ограничи до сирийската.

„Ако Турция удари по руските сили в Сирия, в отговор Русия може да нанесе удар само в Сирия, но не и в Турция.

Само че сирийската правителствена армия, отвръщайки на турските действия, може да навлезе на турска територия. Такава вероятност съществува. По-нататъшното развитие е трудно да се предскаже, тъй като зависи от степента на участие на други страни. И в частност от това доколко НАТО ще подкрепи своя член”.

Виктор Надеин-Раевски, експерт от Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките (РАН), задава следния въпрос: „Ако Турция се реши на сухопътна операция в Сирия, ще могат ли турците да си осигурят въздушно прикритие?”. Според експерта това едва ли ще е по силите на Анкара, а без въздушно прикритие военна интервенция в Сирия е невъзможна.

Турският политолог Керим Хас, от своя страна, смята, че турските военни нямат интерес от наземна операция в Сирия.

„Анкара се опасява, че в северните части на Сирия ще бъде създаден кюрдски коридор, който се явява заплаха за териториалната цялост на Турция – казва Хас. – За да предотвратят подобна възможност, турските спецслужби провеждат високоточни операции в тези райони. Но в случая не може да се говори за някаква мащабна военна интервенция в Сирия”.

 

Източник: „Руски дневник“

 

Posted on 11.02.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: