Русия създава „система-надзирател“ за Турция и САЩ


Русия създава „система-надзирател“ за Турция и САЩЦелта е събиране и обработка на информация от техническите средства за контрол с морско и въздушно базиране.

Русия пристъпва към създаването на система за набиране и обработка на информация дали международните споразумения в областта на въоръжаването се спазват. Търгът за провеждането на изследователски дейности по това направление бе публикуван на сайта за държавни поръчки от името на Министерството на отбраната на Руската федерация (РФ), съобщава „Руски дневник“.

Военното ведомство е готово да задели за дейностите с код „Обединение“ 25,9 милиона рубли (близо 577 000 лв. по курс към 9 февруари 2016 г. – бел. ред.), а за тези пари изпълнителят по договора е длъжен до 15 октомври 2016 г. да представи резултатите от научно-изследователските дейности (НИД) за теоретичната възможност за внедряване на новата система и готови технически решения.

В тръжната обява на Министерството на отбраната се посочва, че ведомството „планира да получи локална изчислителна мрежа на база апаратно-програмен комплекс, включително работни станции за „интернет“, сървъри с операционни системи, база данни и функционално програмно осигуряване за обработка, предаване, визуализиране на данните и контрол на състоянието на средствата за индивидуален анализ на автоматизираните работни места и за колективна употреба“.

Този сложен комплекс е наречен „Единна информационно-аналитична система“ (ЕИАС).

Да наблюдава и да съобщава

Системата, според замисъла на военните, ще бъде „световен надзирател“. Нейните задачи са да събира и обработва информация от техническите средства за контрол с морско и въздушно базиране и инспектиращите групи, които осъществяват мониторинг на територията на страните-участнички в съответните споразумения, както и да свежда информацията „до всички заинтересувани ведомства в РФ“.

Като цяло ЕИАС се създава, за да контролира изпълнението на 20 международни договора и споразумения, в това число договорът между Русия и САЩ „За по-нататъшно ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия“ (Нов СТАРТ), договорът от 1987 г. за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО), договорът за пълна забрана на опитите с ядрени оръжия, а също и договорът за Открито небе.

Новата система ще може съществено да опрости и ускори комуникацията с чуждестранните партньори – тя ще е способна автоматично да разпознава текстове, да осъществява превод на стандартни съобщения, да визуализира информация върху електронни карти и да генерира типови документи.

Новата система ще се ползва основно от действащия към Министерството на отбраната Център за намаляване на ядрената опасност (НЦУЯО) – основната структура, която осъщесвява контрол върху спазването на международните договори и споразумения за съкращаване на въоръжените сили и въоръженията. Руският НЦУЯО работи във взаимодействие с аналогичния център в САЩ и със съответните органи в страните от ОССЕ и в КНР.

Разузнаване в автоматичен режим

НЦУЯО вече притежава специална система, която осигурява в това число и автоматична размяна на съобщения с чуждестранните колеги, затова може да става дума за модернизация на вече съществуващата инфраструктура и значително увеличаване на функционалността й, каза пред „Руски дневник“ източник от ВПК, запознат със ситуацията.

При това началото на дейностите по новата система ЕИАС по никакъв начин не е свързано с международната политическа ситуация, независимо от неотдавнашния инцидент с Турция, която отказа на руските инспектори да осъществят наблюдателен полет над нейна територия в рамките на полетите по договора за Открито небе.

Независимият военен експерт Юрий Громов отбеляза, че обединяването и автоматизацията на информационната съставна от работата на органите на военното командване е важен етап от развитието на руските и чуждестранните въоръжени сили. Дейностите в тази област се нажежават от недоверието и усилването на взаимния контрол от страна на военните държави.

„След около 15 години системите за разузнаване и обработка на данните от всички нива ще станат напълно автоматизирани и ще бъдат контролирани от обединен команден център за управление“, заяви експертът в интервю за „Руски дневник“.

През 2015 г. Обединената приборостроителна корпорация (ОПК) обяви създаването на система за мониторинг и анализ на военно-политическата ситуация в Русия и в света, която ще бъде използвана за противодействие в информационната война.

 

Източник: Епицентър

Posted on 11.02.2016, in Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: