Проектът Unirea-2018 и предстоящото ликвидиране на Молдова


Границите на т.нар. "Велика Румъния" през 1939

Границите на т.нар. „Велика Румъния“ през 1939

В момента Република Молдова се намира на решаващ кръстопът, който може да доведе до драматичен поврат в нейната постсъветска съдба. Основната причина за хроничната политическа криза, която разяжда Молдова в течение не само на последните месеци, а от години насам, е висящята над страната още от разпадането на Съветския съюз насам заплаха от румънски „аншлус“, т.е. от поглъщането на Молдова от съседна Румъния.

Продължителната политическа криза в страната постепенно формира предпоставките и увеличава вероятността за осъществяването на юнионистки (т.е. прорумънски) държавен преврат в Кишинеу. Основният лозунг на юнионизма е „Молдова се провали като държава, затова следва незабавно да се обедини с Румъния“, а неговите привърженици работят активно както в средите на управляващите, така и на многоликата, протестираща и призоваваща за извънредни парламентарни избори опозиция.

Подготвяното поглъщане на Молдова се свързва с предстоящата (през 2018) стогодишнина от т.нар. „Велико обединение на Румъния през 1918“, когато в резултат от Разпадането на Австро-Унгарската империя към румънското кралство са присъединени унгарската област Трансилвания, както и Буковина (която в момента е част от Украйна) По онова време, част от него е и българската Южна Добруджа.

Призивите на молдовските юнионисти се инспирират най-вече от Букурещ, но напоследък са налице редица признаци, че проектът „Unirea-2018“ („Обединение-2018“) вече е получил одобрението на водещите държави от НАТО. За това говори в частност твърдението на румънската секция на Deutsche Welle, че „мнозинството от членовете на молдовското правителство декларираха, че на най-високо политическо равнище вече е налице разбиране за необходимостта да бъдат изпълнени условията, поставени от Румъния за отпускането на обещания на Молдова заем от 150 млн. евро. Без тези средства правителството няма да може да изплаща дори заплатите и пенсиите на своите граждани“.

Както е известно, още на 10 февруари 2015 в румънския парламент беше създадена група «Prietenii Unirii» („Приятели на обединението“), в която влязоха 40 румънски депутати и сенатори, като основната и задача е да подготви и представи до края на 2016 конкретен план за обединяването на Молдова и Румъния.

На 16 ноември 2015 пък, редица молдовски медии съобщиха, че водачът на все още нерегистрираната официално в Молдова „Дясна партия“ Ана Гуцу е призовала гражданите на страната да подпишат предложената от нея „Декларация за обединяването с Румъния“. Разчита се, че Декларацията ще се превърне в закон, тъй като представлява проект за решение на молдовския Парламент за обединяването на Молдова и Румъния в една държава.

Във връзка с предложения от румънското правителство на властите в Кишинеу списък с предварителните условия, които следва да бъдат изпълнени за да може Молдова да получи първия транш от обещания и заем на стойност 150 млн. евро, молдовско-румънският олигарх и бивш премиер на страната Йон Стурдза с възторг обяви: „Румънците идват! За първи път от 1812 Румъния, като държава, пряко поема отговорността за територията между реките Прут и Днестър, т.е. за Република Молдова“.

Букурещ, който в това отношение бива поощряван открито от Вашингтон, действително е готов да „поеме отговорността“ за анексирането на Молдова. Сегашният молдовски премиер Павел Филип (от Либералната партия), който посети румънската столица на 26 януари 2016, е получил там уверения, че ако протестните действия в Кишинеу се активизират, молдовското правителство маже да разчита на помощта на Румъния, тъй като в съответствие с подписаното през 2013 Споразумение за военно сътрудничество между двете страни в Молдова могат да бъдат изпратени части на румънските карабинери.

В класическия му вид, проектът за „Велика Румъния“ предвижда, че в хода на „обединението“ към Румъния трябва да бъдат присъединени Молдова, Преднестровието, както и част от Украйна (Буковина и Одеска област) и дори от България (Южна Добруджа). В тази връзка си струва да цитирам зам. председателя на Либералната партия и кмет на столицата Кишинеу Дорин Киртоака: „Мечтая тази проклета граница да изчезне и отново да станем един народ и една държава… Ако бяхме една държава, съдбата и животът ни щяха да са съвсем други“.

Както е известно, Киртоака се смята за протеже и рупор на „злия гений“ на румънската политика и фактически „патрон“ на Молдова – олигархът Влад Плахотнюк (който между другото е бизнес партньор на нашия, т.е. украинския президент Петро Порошенко). Наскоро, по време на поредно посещение в Яш, в присъствието на румънския премиер Дачиан Чолощ и президента Клаус Йоханес, кметът на Кишинеу за пореден път призова за обединяването на „двете румънски държави“, заявявайки че това е единствената възможност за преодоляване на системната криза в Молдова.

В момента с мнозинство в молдовския парламент разполага Демократическата партия, която изцяло се контролира от Плахотнюк. Последният разчита, че парламентът ще го избере за президент (мандатът на сегашният държавен глава Николае Тимофти изтича в края на март 2016). Молдовските „юнионисти“ вече обявиха, че пускат специализиран телевизионен канал Unirea TV (т.е. Телевизия „Обединение“). Както посочва в тази връзка другият зам. председател на Либералната партия Вячеслав Унтиле: „Смятам, че единственият ни шанс е да се обединим с Румъния. А Плахотнюк вече обеща, че ако го изберем за президент, той ще осъществи това обединение до 2019“.

Трите етапа в създаването на т.нар.

 

Трите етапа в създаването на т.нар. „Междуморие“

Тоест, второто „велико обединение“ на Румъния се оказва необходимо звено за формирането на антируската балтийско-черноморско-адриатическа геополитическа дъга. Както посочва по този повод известният молдовски публицист и директор на местния вестник „Панорама“ Дмитрий Чубашенко, замисленото в Букурещ и западните силови центрове „обединение“ на Молдова и Румъния ще означава ускорен вариант на евроатлантическата интеграция на първата, тъй като само с едно гласуване в молдовския парламент и простото преместване, в резултат от него, на румънската граница на Изток, жителите на Молдова ще се окажат едновременно и в НАТО и в ЕС.

 

Написано от Владислав ГУЛЕВИЧ*

* Украински външнополитически анализатор

Източник: сп. „Геополитика“

Posted on 11.02.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: