Инвеститорите да извадят собствени пари


Инвеститорите да извадят собствени париСтратегическите държавни компании няма да отидат в частни ръце.

Предстоящата приватизация на руските компании трябва да бъде реализирана много внимателно и с максимална прозрачност. Контролните пакети на предприятията със стратегическа важност трябва да останат собственост на държавата, а купувачите на акции в тях да бъдат под юрисдикцията на Руската федерация. Такива са основните и задължителни принципи, по които през тази година държавата ще продава свои активи на частни инвеститори и които тази седмица определи руският президент. Да се приватизират или не големите предприятия е отдавнашна тема на дискусии и горещи спорове между властите и бизнеса. Сега, в това сложно за руската икономика време, тя се повдига все по-често, включително на най-високо равнище.

В понеделник Владимир Путин събра министри и ръководители на водещи компании като „Роснефт”, „Аерофлот”, на РЖД и на големи банки, за да обсъдят заедно конкретни стъпки по приватизацията, но конкретни предприятия не бяха назовани. Това са все компании гиганти, в които евентуална промяна на собствеността би засегнала не само корпоративните им интереси, но ще доведе и до структурни промени в икономиката на цялата страна. Ето защо всички са съгласни, че става дума за случай, когато важи поговорката „Един път режи, седем пъти мери”.

Всички приватизационни сделки трябва строго да съответстват на нормите и изискванията на закона, което се разбира от само себе си. Необходимо е да се гарантира максимална прозрачност в тези сделки, както за участниците в тях, така и за обществеността. Второ, в резултат от приватизацията държавата не бива да губи контрола си над стратегически важните предприятия. Ще подчертая — държавата трябва да запази контролния пакет от акции в тези компании”, заяви Путин.

Нека не забравяме, че понятието „държавна компания” само по себе си буди доверие у потребителите. А техните интереси имат приоритет. Като първо следствие от констатацията на този факт бе поставената точка в дискусията за приватизация на „Сбербанк” и бе решено тя да остане държавна. Това е най-голямата банка, където влагат парите си най-голям брой граждани, и ако се окаже в частни ръце, има риск клиентите да се разбягат.

Реализацията на държавно имущество трябва да бъде икономически оправдана и целесъобразна, като се отчита конюнктурата и тенденциите на пазара. Казвайки това, ние разбираме, че има неща, които си противоречат и трябва да се търси златната среда. Не трябва да се продават акции на безценица по борсова цена. Така няма да постигнем особена полза за бюджета. Подобна практика създава риск за кражба на предприятия от конкуренцията, което също не е добре за пазара. Затова безусловно трябва да бъде избегнато”, обясни Путин.

Властите няма да допуснат продажбата на предприятия заради самата продажба. Ще бъдат отчитани и техният опит и репутация. Президентът настоя, че в процеса на приватизация трябва да се обърне внимание не само на сумата , която инвеститорите са готови да вложат, но и на техните бизнеспланове за развитие на предприятието. На претендентите без ясна стратегия за бъдещето ще бъде отказвано.

Новите собственици на активите трябва да се намират под руска юриспруденция. Сивите схеми, изнасяне на средства в офшори, укриването на собствеността са недопустими. Ние отдавна говорим за деофшоризация и сега да пишем нови правила, допускащи офшоризация на руската икономика, е неправилно. Бъдещите инвеститори и нови собственици трябва да влагат собствени или кредитни ресурси, но не от държавните банки. Иначе ползата ще е нищожна”, уточни Путин.

Приватизацията би дала възможност за балансиране на федералния бюджет за тази година. Засега дефицитът в него е около 2 трлн. рубли. Печалбата от приватизацията и от продажбата на акции по различни експертни оценки ще бъде около 1 трлн. рубли. Главният финансов документ на държавата бе обсъждан в Министерски съвет веднага след заседанието при президента.

Длъжни сме да намерим решения, които ще позволят да запазим макроикономическата стабилност и да осигурим изпълнението на социалните ангажименти, дори с отчитане на строгите бюджетни ограничения. Трябва да подкрепим стратегически важните отрасли с висок потенциал за растеж, с производствени мощности и кадри и, които са в състояние да увлекат след себе си други отрасли — промишленост, селско стопанство, и въобще да повлияят на развитието на икономиката”, заяви Дмитрий Медведев.

Според премиера създадените „територии с изпреварващо развитие” биха могли да стимулират икономиката. Една от тях е в Далечния изток в град Болшой камен, където са съсредоточени корабостроителни предприятия. Особените икономически условия ще привлекат инвеститори и ще засилят експортния потенциал на региона. Властите все още не назовават конкретни дати за началото на приватизацията на големите държавни предприятия. Но според някои експерти първите сделки може да се състоят още през този месец.

 

Източник: „Русия днес“

Posted on 10.02.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: