Ердоган скоро ще бъде свален


Ердоган скоро ще бъде сваленВ неделя, 7 февруари, президентът на Турция Реджеп Ердоган в ултимативен тон изиска САЩ да направят избор между Анкара и кюрдите. В интервю за телевизия Haber Turk той разкритикува визитата на специалния посланик на САЩ Брет Макгърк в град Кобани, който е под контрола на кюрдите.

 

«Вижте го, това е един от представителите на националната сигурност от кръга на Барак Обама, по време на сирийските преговори в Женева е отишъл в Кобани. И там получава паметен знак от така наречения генералитет. Как да ви имаме след това доверие, Вашингтон? Аз ли съм вашият партньор или терористите от Кобани?», — възкликна Ердоган.

 

Припомняме, че на 1 февруари делегация начело с Макгърк посети едно от кюрдските летища, което използват американските военни за зареждане и попълване на бойните комплекти на въртолетите си. В състава на делегацията влизаха 17 човека, включително представители на Франция и Великобритания. Специалният представител на САЩ проведе преговори с кюрдските лидери, запозна се с успехите на Силите на народната самоотбрана на Кюрдистан и посети места на бойното поле, в частност, град Кобани на турската граница. Това е първата визита на високопоставен американски чиновник в Сирия от 2012 година, когато беше закрито посолството на САЩ в Дамаск.

Коментирайки тази визита, Ердоган подчерта, че за Анкара партията на сирийските кюрди «Демократичен съюз», която контролира Кораби е «терористична организация».

 

«Що се отнася да Силите на народната самоотбрана — бойното крило на ДС, Работническата партия на Кюрдистан и ДС — те са едно и също», — каза  Ердоган.

 

За Вашингтон не са едно и също и Белият дом оказва подкрепа на воюващите в Сирия кюрди.

В същото време кюрдската карта се разиграва и от Русия.

На 10 февруари в Москва се открива представителство на Сирийски Кюрдистан. На церемонията са поканени представители на МВнР на Русия и лидери на политически партии. До този момент представителство на сирийските кюрди имаше само в Ирак, на територията на Иракски Кюрдистан. Както заяви МВнР на Русия, Русия възприема кюрдите като «сериозна част от сирийската опозиция».

На свой ред Турция заяви, че ще бойкотира мирните преговори за Сирия в Женева, ако на тях бъдат поканени представители на кюрдите. Но явно този път Вашингтон нямаше никакво намерение да се съобразява с мнението на турските си партньори.

Защо доверието между САЩ и Анкара пада стремително?

И ще се превърнат ли сирийските кюрди в клин между Турция и САЩ?

За турците не е тайна, че започвайки от 2003 година, когато американците нахлуха в Ирак, САЩ и Израел активно подкрепят лидера на Демократическата партия на Кюрдистан, а сега президент на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

Турция тогава преглътна кюрдската тема, защото се бореше за първенство в региона. Анкара разчиташе, че Западът след края на СССР ще плати своя исторически дълг и ще помогне на турците да възстановят влиянието си в мащабите на бившата Османска империя.

И защо трябваше да го направи това Западът? Според турците, защото Турция е образец на демокрацията в ислямския свят, така казваше тогава Анкара.

Но САЩ и Израел не споделяха плановете на Анкара. Американските спецслужби нееднократно предупреждаваха Белия дом, че Турция е неустойчива държава, а уклонът на Партията на справедливостта и развитието към неоосманизма предполага смяна на геополитическия вектор. А това на свой ред предполага твърде сериозни конфликти вътре в страната, най-вече в източните райони.

Западът, както вече се сещаме, не го устройваше този геополитически вектор на Турция. Той би искал да преформатира Турция във федерация или дори в конфедерация. Заедно с това Западът нямаше никакво намерение да дава на Анкара какъвто и да е особен статут, нито да разширява коридора й за влизане в ЕС.

И защо така с кофтия към Турция, ще попитате? Много просто — на Западът НЕ му трябват силни държави. Той харесва държавици. Мънички, заврънтулки на картата по възможност, за да може успешно да управлява велможите там. И съответната «рая», разбирай местно народонаселение. Използвам турската дума рая за мирогледа на западняците, защото по същество ние и за Западна Европа сме си рая…С това последното не искам да ви травмирам, а само да приземя тези, които имат някакви розови илюзии по отношение на Запада.

Но да се върнем към Турция и плановете на Запада към нея. Да, Западът имаше недобри за Анкара планове.

Турците разбраха това и тогава започнаха да разиграват руската карта. И до определен момент работеха успешно в тази посока, защото Западът беше в контра с Русия, но те пък бяха в алианса на Русия.

Но сега Ердоган се скара с Москва и играта тръгна на нож, както се казва. Проблемът е в това, че за последните три-четири години Турция тръгна катастрофално надолу. Анкара фактически изгуби контрола над източните си територии, в страната има проблем със сирийските бежанци, които с десетки хиляди се отправят към западните райони на Турция, завихря се сериозна икономическа криза.

САЩ знаят това, не не искат да подкрепят Анкара. Оттук следват и категоричните истерични вопли на Ердоган. Но пък на Америка общо взето и от това не й пука, защото съвсем хладнокравно продължава да подкрепя кюрдите.

Не, американците няма да се откажат от турците като партньор.

Но Вашингтон ще се откаже от Ердоган, защото с този човек НЕ може да се води диалог.

Щатите в момента изчакват удобния момент, за да инициират промени в турската власт, ако разбирате какво искам да ви кажа.

Във всеки случай, Турция е в очакване на крупни вътрешнополитически промени.

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 10.02.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Анонимен

    Да… аз не мога да дам пет звезди на статията. Някак не се радвам особено, когато къщата на съседа гори. Впрочем, кое е радостното – САЩ ще свали Ердоган? Или че конфликтът с кюрдите в Турция се усложнява? Или че са „на нож“ с Русия?! Все по-неясно става положението, а това няма как да ме радва. Две звезди.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: