Русия заменя остарелите ракети „Точка-У” със съвременните „Искандер-М”


"Искандер"

„Искандер“

Според руската агенция ТАСС Централният военен окръг ще приеме на въоръжение бригаден комплект съвременни ракети „Искандер-М”.

Те ще заменят остарелите вече ракети „Точка-У”, които се намират на въоръжение в редица части, включително и в 152-ра гвардейска ракетна бригада, дислоцирана в Калининградска област.

Разполагането на системата „Искандер” значително повишава възможностите за използване на тактиеските ракетни комплекси. Ракетите „Искандер-М” имат обхват 400 км и могат да преодоляват противниковата ПРО.

От комплексите „Искандер” може да се изстрелват и крилатите ракети „Искандер-К”, които имат боен радиус от 500 км, но според редица есперти далечината на действвие е значително по-голяма – до 2000 км.

Въвеждането на въоръжение на „Искандер-К” ще е нарушение на договора за ограничаване на ракетите със среден обхват на действие.

Ракетите „Точка-У” са от епохата на Студената война, имат далечина на действие от 120 км и точността им е много по-малка от тази на „Искандер”. В Йемен бунтовниците използват ракети „Точка” срещу бази и войски на Саудитска Арабия и водената от нея коалиция.

Русия възнамерява да има до края на 2018 г. на въоръжение 10 тактически ракетни бригади с „Искандер”, което означава 120 пускови установки ще са на разположение на руските военни. До сега повече от 50% от планираните комплекси са влезли в бойните части.

По-горе споманата 152-ра бригада също ще приеме на въоръжение новите ракети. До сега по време на учения в Калининградска област са били прехвърлени части, въоръжение с „Искандер” от други райони на Русия.
"Toчка"

„Toчка“

Източник:  http://www.pan.bg/

Posted on 09.02.2016, in Въоръжени сили, Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: