МВнР на Русия за забраната на наблюдателните полети над Турция: Анкара има какво да крие


МВнР на Русия за забраната на наблюдателните полети над Турция: Анкара има какво да криеМосква счита за недопустим отказа на Анкара за провеждане на наблюдателен полет на Русия над територията на Турция в рамките на договора за открито небе, заяви пред РИА Новости високопоставен чиновник в руското външно министерство.

Наблюдателният полет на руската група над територията на Турция в рамките на договора за открито небе беше планиран за периода от 1 до 5 февруари.

След пристигането на руската мисия в Турция и обявяването на планирания маршрут, турските военни отказаха провеждането му, позовавайки се на указание от външното министерство на страната.

„Случаят, разбира се, е недопустим, тъй като днес на практика договорът за открито небе е един от малкото механизми, които продължават да действат в общоевропейското пространство.

При това този договор е ефективен и позволява получаването на достоверна информация за стъпките, които предприема или не предприема една или друга държава“, поясни събеседникът на агенцията.

Той припомни, че „още преди година, когато западните ни партньори се стараеха активно да обвиняват Русия, че провежда някаква необявена дейност край границата с Украйна, именно полетите на самолетите на страните от НАТО в рамките на договора за открито небе опровергаха изцяло тези измислици“.

„Сега ние се сблъскваме с диаметрално противоположна ситуация, когато турската страна забрани полетите на самолети край турско-сирийската граница, което бе задача на руската инспекционна група в рамките на договора“, разказа източникът.

„Тук не трябва да се опитваме да разгадаваме някакъв ребус. Това е напълно очевиден факт. Ако не ти разрешават да летиш там, то значи има нещо за криене.

Има какво да крият не само от нас, но и от международната общественост.

Това още веднъж потвърждава безпокойствата, които руската страна многократно заявяваше, за използването на турско-сирийската граница с цел подкрепа на терористите от ИДИЛ“, каза високопоставеният източник от руското министерство на външните работи.

 

Източник: http://rusofili.bg

Posted on 05.02.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: