Руски хеликоптероносач ”Лавина” обещава да замести ”Мистрал”


Руски хеликоптероносач ”Лавина” обещава да замести ”Мистрал”Компании се надпреварват да предлагат алтернатива на френските кораби.

Отдел за проектиране на военноморски кораби в Санкт Петербург е готов да построи руска алтернатива на проблемните хелиоптероносачи „Мистрал“, които все още са на котва във Франция. Проектът за новия кораб, наречен „Лавина“ обещава да е по-голям и по-бърз от „Мистрал“.

Техническите характеристики на кораба бяха разкрити в презентация на центъра за разработки Krylov State Research Centre.

„Лавина“ ще има водоизместимост от 24 000 тона, а не 21 300  като при френските хеликоптероносачи. Освен това ще развива максимална скорост от 22 възела, вместо 19 (каквато е при корабите „Мистрал“).

Също като „Мистрал“, „Лавина“ ще побира 16 хеликоптера, около 50 БТР-а (с около 10 по-малко от френския модел) и потенциално шест малки лодки, за разлика от 4-те при „Мистрал“. Всички цифри са груби изчисления и редица промени са възможни, затова към този момент не е ясно доколко по-напреднал би бил проектът за „Лавина“.

Двата кораба „Мистрал“, специално построени за руския флот на цена от 1,2 млрд. евро, вече са готови, но доставката име възпрепятствана от Франция, заради санкциите срещу Русия след анексирането на Крим и конфликта в Украйна. Затова и руските компании се надпреварват да запълнят нишата.

По-рано бе съобщено, че в Русия се разработва алтернатива на френския авионосещ десантен кораб „Мистрал“ – източник на агенция РИА „Новости“ казва, че работата по десантния кораб „Прибой“ може да започне още през 2016 г., предаде „Дневник“.

Корабът е разработен от Невското проектно-конструкторско бюро с идея да пренася до 8 хеликоптера Ка-27 и Ка-52К, до 500 десантчици и 40-60 единици военна техника. Въоръжението му може да включва 2-4 десантни катера и зенитен комплекс „Панцир-М“. Предвидено е корпусът да е с дължина 165 метра, ширина 25 метра и водоизместимост от 14 хиляди тона. За сравнение, „Мистрал“ е с размери 199 на 32 метра и водоизместимост 22 000 тона, предвидено бе да носи общо 16 хеликоптера (8 щурмови КА-52К и 8 транспортни КА-29) и до 700 души.

Макет на „Прибой“ е бил показан на форума „Армия-2015“, който се провежда в Кубинка край Москва.

„Това е нашият отговор на „Мистрал“, казал източник на „Интерфакс“.

Едва ли всички тези проекти ще получат зелена светлина едновременно, но официални лица са потвърдили, че кораб амфибия, който може да осъществява десанти на хиляди километри от пристанището си на домуване, е сред целите в стратегията за военноморския флот до 2050 г.

 

Руски хеликоптероносач ”Лавина” обещава да замести ”Мистрал”

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 03.02.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: