Може ли Москва да „излекува“ рецидива „османистки комплекс“?


Може ли Москва да "излекува" рецидива "османистки комплекс"?По всичко личи, че ръководството на Турция не се е примирило от загубата на стратегическата инициатива в Близкия Изток.

В опита си да «блъснат чело в чело» Русия и НАТО официална Анкара тръгна на гьоторе, както се казва.

На 30 януари МВнР на Турция обвини руските ВВС в «нарушаване на държавната граница» от страна на бойния самолет Су-34. Както вече е ясно, само преди три месеца аналогичен «повод за война» едва не доведе до пряк сблъсък между Русия и Турция.

Този път Анкара открито демонстрира готовността си да води бойни действия срещу Русия. В турските ВВС е обявен «оранжев» код на тревога. Това означава състояние на «пълна бойна готовност», при която летците сами вземат решенията за откриване на огън без съгласието на командването. Според версията на Турция, недоказаните «нарушения» на руските самолети на въздушното пространство на Турция «могат да доведат до сериозни последствия, за което отговорността абсолютно лежи върху Руската Федерация».

Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков вече опроверга претенциите на Анкара, наричайки ги «голословна пропаганда».

 

«Сигурен съм, че дори турските специалисти по ПВО знаят, че радарите, осъществяващи контрола на въздушното пространство, могат да фиксират само височината, курса и скоростта на обекта във въздуха. Нито един подобен радар не е в състояние да установи типа и държавната принадлежност на въздушния обект — на Русия ли е или на оглавяваната от САЩ така наречена «антиидиловска коалиция», — отбеляза той.

Американското командване, както и това стана ясно, въобще не се интересува от истината около случилото се.

Представителят на министерството на отбраната на САЩ Марк Райт, без да вникне в подробностите, потвърди турската версия на обвинението.

 

«Ние сме наясно със съобщенията и можем да потвърдим, че вчера още един руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и НАТО», — заяви той.

 

Западните медии демонстрират къде-къде по-голяма адекватност, призовавайки към критичност по отношение на инсинуациите на непредсказуемия турски режим.

Както пише The Independent, Анкара, недоволна от провала на плановете си, може да се реши и на военна интервенция.

 

«Развитието на събитията в близките месеци, вероятно, ще определи, кой ще бъде победителят, а кой ще изгуби в региона. Правителствената войска на президента Башар Асад се движи на няколко фронта под авиационното прикритие на Москва. Петилетната кампания на турския президент Реджеп Ердоган за свалянето на Асад с помощта на въоръжената опозиция, както изглежда, върви към поражение», — констатират авторите на материала.

 

Според тях, в ситуация, при която сирийските кюрди и техните отряди на народната самоотбрана провеждат ефективни бойни операции срещу терористите от ИД, реакцията на един от спонсорите на джихада е трудно да бъде прогнозирана.

 

«Ако Анкара възприеме провала си като унижение, то тя може да тръгне към война с Русия», — допуска изданието.

По всичко изглежда, че военният конфликт между Русия и Турция е неизбежен.

Основният въпрос е следният: кой ще контролира 98-километровата буферна зона в северо-западна Сирия. Това е любимото детенце на Ердоган. Детенцето е подкрепено от САЩ.

Преди около две седмици под маската на борба с ИД турската войска влезе в територията на Сирия и взе под контрола си прехода в района на град Джерабулус. Едновременно с това турците се укрепиха в граничния сирийски пункт аз Заз.

Лидерът на групировката «Джабхат ан-Нусра» Абу Мухамед ал-Джуляни открито призна, че турците вече отдавна са в Сирия.

От друга страна: дори американското разузнаване отдавна съобщи за договорката между Русия и сирийските кюрди, чиято обща цел е да се вземе контрола над тази зона. Армията на Башар Асад, макар да се движи точно в това направление, все още не е постигнала поставената цел.

Ако сирийско-турската граница се затвори, «умерената опозиция» ще се окаже в тотален капан. От това следва, че Ердоган ще се побърка, защото това ще означава абсолютно поражение.

Точно затова Ердоган играе ва-банк. И обвинява руския Су-34 в нарушаване на държавната граница на Турция. Очевидно е, че върви подготовка към широкомащабно нахлуване на територията на гореспоменатата буферна зона. Което, апропо, не може да се случи без съответната авио-подкрепа. Оттук произлиза обявената «оранжева» тревога и вкарването на турските ВВС в пълна бойна готовност.

Целта е прехвърляне на «опозиционни структури» в района на градовете в Алепо и Идлиб в северо-западна Сирия. От сирийско-турската граница до северната столица на Сирия, Алепо, има само 45 км.

Точно това е заветната мечта на Ердоган.

Затова Русия трябва да форсира общите дейност с кюрдите и да окаже отпор на агресора. Трябва да се доставят още и още въоръжения на отрядите на самоотбраната, сформирани от кюрдската партия «Демократичен съюз». А тя съвсем близка с Работническата партия на Кюрдистан. Заедно с това да се изтласкат турците от Джарабулус и аз Зази. Целта е да се вземе контрола над стратегическите преходи към сирийско-турската граница.

Работническата партия на Кюрдистан отдавна води партизанска война срещу режима на Ердоган.

Ако Москва прояви нерешителност, тя ще изгуби войната.

Ердоган е в патова ситуация. Затова поведението му е непредсказуемо. Да не забравяме, че той иска референдум за промяна на конституцията.

Ако Ердоган трансформира Турция от парламентарна република в президентска, ще вземе всички пълномощия на държавата в ръцете си.

А за да получи подкрепата на турското общество, му трябват трофеи.

Под прикритието «Родината е в опасност».

Затова борбата с работническата партия на кюрдите не е достатъчна за наследниците на Османската империя. Това е просто несолиден враг.

Неоосманистите на Ердоган се нуждаят от могъщ враг.

Е, точно затова им трябва сблъсък с великата държава, наречена Русия.

Да, Ердоган е луд неоосманист. А лудите водят опасни игри.

Хубавото е, че ме навявят мисли, че скоро определени кръгове в самата Турция ще му видят сметката.

 

Източник: bgr.news-front.inf

Posted on 03.02.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: