България – плацдарм на ЦРУ срещу съседите


България – плацдарм на ЦРУ срещу съседитеНа 19 януари гръцкият англоезичен вестник „Катимерини“ публикува материал, в който се разкриха подробности за работата на ЦРУ срещу бивша Югославия, за установяването на външно американско управление в бивша Македония и как цялата територия на бивша Югославия се оказа натъпкана с шпионска апаратура от САЩ. Няколко часа по-късно материалът беше свален от интернет.

„За операциите в периода на разпадането на Югославия резидентурата на ЦРУ в София – се казва в материала – играеше една от ключовите роли в организирането на разузнавателната работа в страните, образували се след бившата СФРЮ.

Една от тях стана Република Македония, провъзгласила независимост през 1992 г., срещу която започна активно да действа разузнаването на САЩ. Операциите се ръководеха от ЦРУ от резидентурата в посолството на САЩ в София.

Използвайки дипломатическата поща в София се изпращаше електронна разузнавателна апаратура, която след това се превозваше с фургон в Македония за събиране на секретна информация по Сърбия.

Американците се интересуваха и от прехващането по Косово. Тази апаратура събираше данни и автоматически ги изпращаше в САЩ чрез спътник. Разузнаването на САЩ успя да получи шифратора К24-71, който се използваше от югославската народна армия…

ЦРУ получи и диаграма на кабелните мрежи и мрежата на закритата радиовръзка на СФРЮ, каталог на югославските кабели с технически характеристики. Планираше се и провеждането на техническо разузнаване на наземната линия за връзка между Гърция и Сърбия и т.н.“

За всичко това плацдармът на ЦРУ се намираше в посолството на САЩ в София.

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 02.02.2016, in Балканите, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: