Изборът е крах или война


Изборът е крах или войнаПреди доста години написах, че след отпадането на идеологията, съвременният свят е само геополитика, и че съвременната геополитика е геоикономика на нефта, който се продава в долари – нефтодолари, върху които се гради еднополюсният свят на САЩ и техният либерално-ционистки капитализъм, чието ядро са банките и лихвите.

И щом от началото на ХХІ век сме участници в смъртните конвулсии на този капитализъм, значи, това са и конвулсиите на банките и долара.

Това е същността, най-важното.

Началото на всяка година е време за прогнози, които мога да обобщя с формулата „краят на банковата и доларовата система е неизбежен“. Такъв бандитизъм и безумие все пак трябва да имат край.

След изчезването на идеологическата мъгла картината стана още по-ясна. Тъй като дълго време нямаше кой да се противопостави, САЩ си печатаха толкова долари, колкото искаха за „глобализирането по американски“ и за техния „нов световен ред“. Тази колосална доларова пирамида повлече не само САЩ, но и другите държави към всеобщ банкрут. Тази участ не може да бъде избегната.

САЩ прехвърлиха своята криза върху другите и по този начин удължават съществуването на своята паразитна икономика. Но, колкото повече протакат агонията, толкова повече сгромолясването ще бъде по-страшно. За всички. Ще се сринат не само САЩ, но и цялото мироустройство.

Развръзката на тази историческа афера, ще остане в историята на човечеството като една от най-драматичните й страници.

Всички правителства станаха заложници на системата. Участта им беше предрешена след 1990 г. – ужасен край или ужас без край.

В глобализирането по американски оцеляват само паразитите, които плюскат без да произвеждат нищо освен отпадъците от своята жизнена дейност в тоалетната.

Без социален взрив в планетарен мащаб ситуацията е нерешима. Очаква ни срив на системата и всеобщ хаос. Процесът е започнал. Сега се намираме на неговата финална права.

Цялата световна икономика се превърна в кошмарна игра, всички започнаха да финансират фалиралите САЩ, които живеят на дълг и с измама. Измислиха и нов начин за удължаване на комата и периодично организират финансови кризи, с които преразпределят капиталите и другите ресурси в своя полза и във вреда на другите.

Заради това кривата има вълнообразен характер: нагоре-надолу, нагоре-надолу. И така нататък – към крах или нова световна война.

Двата процеса – крахът и надбягването към война, вървят успоредно. Кой ще е пръв на финала? Войната започна да изпреварва с едни гърди, защото тя е най-простият и най-ефективен начин, който ще позволи на САЩ да решат всичките си проблеми при условие да нанесат изпреварващ удар. В момента, в който процесът на освобождаването от доларовата макулатура придобие световен мащаб и панически характер, ще започне глобалната агония, която ще докара такива ужаси и кошмари, каквито светът не е виждал. Всички съществуващи капитали ще се превърнат в боклук, чието възстановяване няма да има смисъл. Защо да се възражда нещо, което вече е изритано от историята и отписано от войната.

Разбира се, има и друг начин, по-добър за човечеството – елиминирането на САЩ с техния световен ред и долар. САЩ се превърнаха в бариера за развитието не само на Русия и Китай, но и на ЕС, Азия, Африка, Близкия Изток, Латинска Америка. Доминирането на САЩ и тяхната система лишава целия свят от нормално бъдеще. Ако САЩ, в техния сегашен вид, изчезнат, светът най-накрая ще си отдъхне и ще започне да се развива нормално.

В момента човечеството се отнася към САЩ като към зло, с което не знае какво да прави. Заради това все по-популярни стават тезите за неизбежни събития, които могат да избавят света от САЩ.

Във военната област това може да направи само Русия, в икономиката – само Китай.

За Русия и Китай този проблем става все по-насъщен. Съществуването на САЩ в сегашния им вид е несъвместимо със съществуването на съвременна Русия и съвременен Китай. Почти всички проблеми – икономически, военни, териториални, демографски, които Русия и Китай трябва да решават имат една причина – САЩ.

За САЩ, Русия остана основният враг, който има възможност да унищожи американците, заради което те ще направят всичко възможно да унищожат първи Русия. Геополитическата катастрофа на СССР разруши стратегическото равновесие между двете държави. САЩ станаха по-силни, но не дотолкова, че да престанат да се страхуват от Русия, а Русия – по-слаба, но не дотолкова, че без съпротива да демонтира своя суверенитет и да го предаде на САЩ.

Всички опити за укрепване на Русия са блокирани от САЩ. И всички опити на САЩ да отслабват Русия предизвикват в нея реакция, която води към изграждането на платформа за отстраняването на САЩ, които, след като се самопровъзгласиха за свръхдържава загубиха качеството да преговарят и да се договарят.

Това означава, че динамиката на взаимните отношения води САЩ и Русия към неизбежна ядрена криза или в горната част на зоната /опити на Русия да си върне предишния статут и опити на САЩ да не допуснат това, или в ниската точка /опити на САЩ да демонтират Русия и съпротива на Русия да не допусне това/. Ядрената опция става все по-неизбежна, тъй като другите начини за въздействие върху ситуацията са закрити, и защото САЩ блокират всички процеси за регенериране на Русия като суперсила.

Появява се и въпросът дали елиминирането или блокирането на САЩ ще доведат до абсолютно разпадане на световната система. По-скоро, не. Нещата вероятно ще се наместят в правилната пропорция, в която на САЩ, в нов вид и с нова система, ще се пада по-скромно място. Постамериканската криза няма да е край на човешката цивилизация, но ще е край на англосаксонско-ционистката цивилизация.

Доколко е възможен военният сценарий на фона на постсъветските отношения между САЩ и Русия? Ядреният сблъсък между двете държави е все по-реален. Алтернативата е доброволното прекратяване на съществуването на Русия, което е малко реално.

Друга алтернатива е балансирането на ръба на войната в ситуация като някогашната Карибска криза с аналогичен изход, т.е. налагането със сила и с ядрено оръжие на определени ограничения на политиката на САЩ и принуждаването ги да се заемат с решаването на своите проблеми.

Но вариантът с ядрена криза без преминаването й във война е реален само ако Русия и Китай са в подем през близките години и само ако САЩ разберат, че превъзходството им беше временно явление, което няма да се повтори. Във всички други случаи ядрената криза, а след това и войната, са неизбежни.

САЩ се готвят за нея с националната си стратегия и ядрена доктрина.

И Русия се готви със своята стратегия и ядрена доктрина.

На сцената излезе и Китай със своята стратегия и ядрена доктрина.

Това означава, че изборът е или крах на САЩ и долара, или ядрена война.

Както виждате, нещата съвсем не са весели.

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 01.02.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: