Dy Telegrapailh: ЕС е притиснат до стената, няма да се предаде без мръсна битка


Dy Telegrapailh: ЕС е притиснат до стената, няма да се предаде без мръсна биткаАко съдим по паниката в Евросъюза, породена от бежанската криза и евентуалното излизане на Великобритания, то стратегията на ЕС се е провалила, пише наблюдателят Саймън Хефер за вестник „Дейли телеграф“.

Европейските страни са разединени от споровете относно разрешаването на бежанската криза. Все повече се налага мнението, че политиката на отворени граници е приключила и възниква въпросът ще успее ли Евросъюзът да преживее отказа си от нея.

Освен това назрява нов икономически спад и нещата в ЕС изглеждат доста мрачни, се казва в статията.

Засега не е ясно дали тези фактори ще способстват за излизането на Великобритания от ЕС, но едно е ясно: дори и ЕС да успее да се справи с миграционната криза, съюзът не би се справил със загубата на Великобритания. Очевидно в момента исканията на Великобритания са допълнителен проблем за европейските власти.

В същото време премиерът Дейвид Камерън може би разчита на това, че промените в европейските възгледи спрямо миграционната политика могат да бъдат представени пред избирателите му като негова победа.

Но не бива да забравяме, че ако Великобритания остане в ЕС, ще ѝ се наложи да сподели с останалите страни-членки бремето от кризата и ще трябва да приеме част от бежанците.

При това британците най-много негодуват от факта, че европейските власти ще им диктуват собствената си воля, пише „Дейли телеграф“.

„Миграционната криза не е променила основната цел на Евросъюза – идеята за крайно тясно сътрудничество. Усилията на ЕС са насочени към това в крайна сметка страните да не управляват самостоятелно делата си.

Погледнете какво е отношението към новото полско правителство, което Брюксел крайно не одобрява. Това правителство е неприятно и се държи зле, но то едва ли е уникално в заблудата на избирателите относно това какви са намеренията му. Поляците го избраха преди броени месеци. Полша е демокрация и може и да го свали, ако поиска.

Евросъюзът няма за цел да дестабилизира или диктуването каквото и да били на полското правителство…“, се казва в статията.

В момента британските министри, които се застъпват за излизането на страната от ЕС, чакат техният час да удари. Дейвид Камерън може да накаже или уволни някои от тях, но това би било неразумно от негова страна.

Британският премиер се стреми да принуди недоволните да мълчат, за да си спечели политически дивиденти, но едва ли ще може да прави това постоянно, пише вестникът.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Реклами

Posted on 31.01.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: