Русия се въздържа за хъба „Балкан“


Заседанието на Българо-руската междуправителствена комисия завърши с подписването на двустранен протокол Снимка Благовеста Цветкова

Заседанието на Българо-руската междуправителствена комисия завърши с подписването на двустранен протокол
Снимка Благовеста Цветкова

Това, което въздържа Русия от подкрепа за газовия хъб „Балкан“, е липсата на одобрение от Европейската комисия. Това стана ясно от думите на първия заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов. Вчера след края на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество Герасимов обясни, че на нея е бил обсъден по-подробно проектът за български хъб, а интерес от руска страна има.

По думите му обаче това, което въздържа Руската федерация, е отсъствието на одобрение от ЕК. Ако получим разрешенията, Русия ще сътрудничи, допълни руският зам.-министър на правосъдието. Руската страна ще чака първо ЕК да се произнесе по техническия характер и съответствието му с Третия енергиен пакет на ЕС. Знам, че България действа активно по проекта и при получаване на съответните документи от ЕС ще го обсъдим и вземем решение дали да участваме, заяви Сергей Герасимов.
Преди ден стана ясно, че по време на заседанието на комисията нашата страна е поискала руски газ за хъба „Балкан“. В съобщението на нашето Министерство на енергетиката пишеше, че „българската страна е отбелязала, че разглежда руския природен газ като един от източниците за доставки към газоразпределителния център“.
„Остана нерешен въпросът за „Южен поток“ и в близко време надали ще има развръзка“, каза още руският представител. В отговор на въпрос какво има предвид, той каза – проектът е спрян, имаме да решим финансови въпроси.

Въпреки че руската компания „Газпром“ поетапно прекратява съвместните дружества, създадени за изграждането на участъка по дъното на Черно море, българското правителство твърди, че все още не е уведомено по официален ред от руската страна за прекратяването на проекта. Поради тази причина смесеното дружество „Южен поток България“ между БЕХ и „Газпром“ продължава да работи.
Министър Теменужка Петкова съобщи след разговорите с руската делегация, че е взето решение от акционерите в смесеното дружество за намаляване на разходите за заплати, които досега бяха най-голямо перо в изразходваните средства. „Като всеки голям проект, „Южен поток“ крие подводни камъни и рискове за онази страна, която първа поиска прекратяването му“, посочи Жаклен Коен в отговор на въпрос защо БЕХ не поиска ликвидация на смесеното дружество за газопровода. Той допълни, че не знае да има предложение на руската страна да изкупи дела на БЕХ в „Южен поток България“.

Руският зам.-правосъден министър каза, че „Южен поток“ е спрян не по инициатива на Русия и че е можел да стане локомотив в икономическите отношения между двете страни.
По време на заседанието е подписан договор за изпълнение на дейности по втория етап от проекта за продължаване на срока на експлоатация на VІ енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ между раководството на централата и изпълнителя – Консорциум „Русатом Сервис – Риск инженеринг“.

Целта на проекта е продължаване на срока на експлоатация на VІ блок до 60 години. Изпълнителят е избран след процедура, проведена съгласно Закона за обществените поръчки, а финансирането се осигурява със собствени средства на АЕЦ „Козлодуй“.
Една от обсъжданите теми по време на заседанието, и то поставена в графата „приоритетни“ в двустранните отношения, е именно развитието на туризма. Целта е увеличаване на потока на туристи между двете страни, рекламиране на националните туристически продукти, участия на международни туристически изложения.
От думите на българския министър на икономиката Божидар Лукарски стана ясно, че е обсъждано и облекчаване на визовия режим за руски туристи – да са безплатни за руснаци до 16 години и да се намали цената за руските граждани над тази възраст, когато руските туроператори организират повече посетители у нас.

Става въпрос за връщане на руските туристи, които традиционно харесват българските курорти не само по Черноморието, но и по много нови дестинации, допълни Лукарски.
Като приоритетен за двете страни определи туризма Герасимов. Той напомни, че Русия прекрати туристическите връзки с Турция.

„Културата ни с България е достатъчно близка и това ще ни позволи да пренасочим туристическия поток“, отбеляза Герасимов.

 

Източник: http://www.duma.bg

Posted on 30.01.2016, in Балканите, Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: