Време е за сваляне на санкциите


Време е за сваляне на санкциите*След близо две години стоене отвън, появяват се все повече знаци за това, че Русия съвсем скоро ще бъде поканена отново вътре на топло. Влошаването на кризата от Сирия до Либия принуждава международната общност да преразгледа санкциите, които удариха правителството на президента Путин заради Украйна, с цел да се спечели Путин като ключов дипломатически посредник. В последно време цяла редичка от високопоставени посредници от САЩ и Европейския съюз направиха внушения, че размразяването не е толкова далеч.

„В последно време се наблюдават явни признаци на процес на „умиротворение”, казва Саймън Кияно-Еванс, главен икономист по развиващи се пазари в Commerzbank AG. –

Изглежда така, сякаш всички страни започват все по-забележимо да настояват за разрешаване на настоящата геополитическа бъркотия.”

С присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. ограниченията и забраните спрямо най-големия износител на нефт и природен газ в Европа се ожесточиха и Русия беше изхвърлена от Г-8.

Но сега Франция и Германия подготвят почвата за приключването на руската изолация като говорят за неспособността на Украйна да спази задълженията си по договора за мир, към който те самите я поведоха. Те също така подчертават, че и Русия няма да изпълни своите ангажименти по този договор.

Държавният секретар Джон Кери използва Давос (Швейцария) в качеството му на авторитетна платформа, за да заяви от страна на САЩ за възможността за отмяна на санкциите срещу Русия през тази година, допускайки, че условията на т.нар. Минско съглашение ще са изпълнени. Тази идея веднага беше подхваната от множество гласове.

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле от страниците на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” призова САЩ да установи по-тесни отношения с Русия, за да може да се прекрати гражданската война в Сирия и да се намали напрежението в Близкия изток между шиитите и сунитите.

Това се случи буквално след като френският министър на икономиката Емануел Макрон обяви на френските бизнесмени в Москва, че иска да види свалени санкциите през лятото.

„Кери подкрепя възможността за отмяна на санкциите, но Русия трябва да направи ред неща, а именно да се съгласи на сътрудничество относно Украйна и Сирия и тогава САЩ ще отменят някои санкции”, казва Марк Кац, професор по политически науки в университета „Джордж Мейсън” във Вирджиния. Кац, който е специалист по СССР, добавя, че високопоставеният американски дипломат (Кери) се стреми да успокои европейските съюзници, които са недоволни от санкциите.

Европа има дългогодишна зависимост от газовите доставки на Русия, а освен това с всички сили се опитва да се справи с тълпите емигранти, идващи от Сирия. С оглед на започването на сирийските мирни преговори, насрочени за 29 януари, в които Русия ще има решаващ глас на масата, кризата в Украйна съвсем не е единственият факт, който политиците биха взели под внимание.

Призивите за подобряване на отношенията с Русия показват успеха на Путин, който се опитва да убеди Запада, че е заинтересован от разрешаването на конфликтите.

„Приоритет на Запада е Сирия, приоритет на Русия е Украйна. Интересите на руснаците съществено се различават от нашите – казва Никси в интервю. – Путин може да каже „Ако ние сключим сделка за Украйна и вие ми предоставите сфера на влияние в Сирия, тогава аз ще разгърна моите бомбардировачи и ще взема още по-голямо участие в играта”, което е привлекателно за Запада, чийто основен проблем не е Русия, а ислямският фундаментализъм.

Преговорите межу Франция, Германия и Русия с цел излизане от украинския тупик, могат да се състоят на 8 февруари, както заяви на пресконференция в Москва Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

„Все повече и повече нашите партньори разбират, че не могат да продължават повече по този начин и че това засяга техните интереси”, каза Лавров.

Шойбле например смята, че е възможно да се намерят общи позиции с Русия.

„Ако аз правилно разбирам руските интереси за сигурност по отношение на ислямския тероризъм, то по-скоро има проблем с амбициите, заложени в сунитския ислям, пише Шойбле. –  Защо да не можем да разработим съвместна стратегия с Русия по намаляване на напрежението между сунитската коалиция, предвождана от Саудистка Арабия и Иран като лидер на шиитите.“

Автори: Gregory Viscusi, Ian Wishart, Kambiz Foroohar
Източник: Bloomberg

*Заглавието е на редакцията
Оригинално заглавие на публикацията: Russian Entente Nears as Allies Give Ukraine Sanctions Hint

(със съкращения)

Източник: http://a-specto.bg

Posted on 30.01.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: