Планът на Глазьов: Русия преминава към национализиране на икономиката


Планът на Глазьов: Русия преминава към национализиране на икономикатаДокладът на съветника на Путин – Сергей Глазьов, който представи в комисията на Съвета за сигурност анализ „За неотложните мерки за укрепване на икономическата сигурност на Русия“.

Докладът обединява най-важните проблеми на икономиката и търси пътищата за излизане на Русия от либералната пропаст. Неслучайно той веднага получи народното название „Докладът как да не загубим войната“.

Докладът започва с констатацията, че борбата на Запада срещу Русия има характер на истинска война, а не на някаква „нормална“ икономическа конкуренция. Точната диагноза е и залогът за успешното лечение.

От икономическа гледна точка докладът на Глазьов може да се определи като „Национализация на икономиката“.

Динамиката на доклада започва още в началото, в което се отбелязва, че САЩ се опитват да удържат лидерството си за сметка на разпалване на Трета световна война. Агресията срещу Русия и Украйна е съставна част от хибридната /хаотична/ война, водена от Вашингтон с цел да удържат своето световно лидерство в нарастващата конкуренция с Китай. Русия е избрана за главния удар заради съчетанието на обективни и субективни обстоятелства.

Какво предлага Глазьов – преход към суверенна кредитна политика, увеличаване на разходите за образование, здравеопазване и социална политика до 40 процента, остър валутен контрол, улесняване на рефинансирането, временно замразяване на цените на стоките от първа необходимост.

Задачата трябва да стане 5-процентен годишен ръст на брутния продукт и дългосрочна конкурентоспособност на икономиката на Русия на коренно различна от досегашната основа – ръст на икономическото производство до 35 на сто от БНП, увеличаване на разходите към „икономика на знанието“ за образование, здравеопазване и социална политика от 6,5 до 40 на сто.

Програмата трябва да бъде реализирана в течение на следващите пет години, т.е. до 2020 г. Само така може да се избегне капанът на стагфлацията и външният контрол над управлението на инфраструктурата на Русия.

Глазьов предлага шест блока.

Първият е преход към суверенна парично-кредитна политика по всички параметри – от лихвите до валутните позиции на банковата система. Програмата предлага рефинансиране от централната банка при 2 процента, целеви кредити за промишлеността за 1-5 години за 3 трилиона рубли, рефинансиране от Централната банка на компаниите с 5 трилиона рубли по държавната програма за импортзаменяемост и др.

Като цяло, емисионната програма ще достигне 20 трилиона рубли за петилетката.

Разделът „Стабилизиране на курса на рублата, спиране на бягството на капитали, дедоларизиране на икономиката“ съдържа мерки за спиране на спекулативната буря на валутния пазар. Де факто това е валутен контрол, забрана за покупка на валута от юридически лица и извършване на платежни операции без основание.

Разделът „Стабилизиране на цените“ се нуждае на първо място от временно замразяване на цените на стоките от първа необходимост, определяне на пределен марж на търговската система от 25 на сто между цената на производителя и цената на дребно. Интересни са и предложенията за реформиране на „Газпром“, „Транснефт“ и др. Предвижда се и възстановяване на износните мита на металите и химическите продукти и спиране на връщането на ДДС при износа на въглеводородите.

Разделът „Неутрализиране на антируските санкции“ е интересен преди всичко с разрешението на компаниите да обявяват форс-мажор по отношение на кредитите от страните, въвели финансови санкции срещу Русия. Реално това е легализиране на отказа от погасяване на целия частен външен дълг. Резервите на централната банка, резервният фонд и Фондът за национално благосъстояние ще бъдат конвертирани в злато и книжа от страните от БРИКС, предлага се и собствена платежна система на БРИКС. Предлага се и деофшоризиране и 30 процента данък на всички операции с несътрудничещи с Русия офшорни юрисдикции. Накрая, редица мерки трябва да спрат преминаването в чужди ръце на социално значими предприятия и при фалит, на тяхна база, да се организират „народни предприятия“.

Блокът за „Хармонизиране интересите на субектите за стопанска дейност“ предвижда създаване на Държавен комитет за стратегическо планиране към президента и Държавен комитет за научно-техническо развитие, също към президента.

С една дума – Глазьов предлага национализация на икономиката на Русия, да се осигури разширено възпроизводство, отказ от външните заеми и преминаване към вътрешни кредитни инструменти. Субекти на новата икономика трябва да станат предимно националните компании.

В предложенията на Глазьов няма нищо екстравагантно или извънредно. Това е нормална програма за здрава държава, желаеща да се опира преди всичко на собствените сили.

(със съкращения)

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

 

Posted on 28.01.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 коментара.

  1. много се радвам!!!!

  2. Анонимен

    Интересно четиво за политици!

  3. Единственият проблем е, че няма кой да ги пусне да приложат този план. Както в България така и в Русия, неолибералите са пробили във всички обществени и държавни органи като най-голямо влияние имат във финансовото министерство и централната банка, която по конституция трябва да следва съветите на МВФ и федералния резерв. Със сигурност ако прилагането на горния план започне, ще има война (не е задължително да е 3-та световна) било то гражданска или извън границите на Русия, но с директно нейно участие. Последните няколко години доста генерали от разузнаването си отидоха посредством „катастрофи“, „сърдечни удари“ или „самоубийства“….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: