ОПЕК настоява за алианс с Русия срещу нефтените спекуланти


ОПЕК настоява за алианс с Русия срещу нефтените спекулантиНефтеният картел ОПЕК излезе с грандиозен призив да се сключи пакт с Русия и с други конкуренти от нефтодобиващите страни, за да се съкрати добивът на нефт и да се спре падането на цените. ОПЕК предупреждава, че засилването на инвестиционния спад вещае проблеми в бъдеще. Генералният секретар на ОПЕК Ал-Бадри съобщи, че картелът е готов да се договаря с конкурентите за компромиси след 72-рото падане на цените на нефта от средата на 2014 г.

„Суровите времена изискват сурови решения. Много е важно и наистина е крайно време всички страни, добиващи нефт, да седнат на масата за преговори и да намерят изход”, каза Ал-Бадри на конференция в Кралския институт по международни оношения Chatham House в Лондон.

Ал-Бадри отбеляза, че на нефтения отрасъл в света му е нужен наистина мощен приток на инвестиции в размер на 10 трилиона долара за замяна на изтощените нефтени находища, както и за удовлетворяване на допълнителното търсене в обем от 17 милиона барела нефт на ден към 2040 година. Обаче към този момент подобни инвестиционни проекти обезпокоително се отлагат. Според проучване, проведено от IНS, обемът на инвестициите в нефтения отрасъл за периода от 2015 г. до 2020 г. вече е съкратен с 1,8 трилиона долара в сравнение с това, което е било планирано за 2014 г.

Ал-Бадри предупреди, че сегашното пренасищане на пазара създава условия за бъдеща криза с доставките, за един шок с цените, които ще се люшкат от едната крайност в другата, в един доста объркан пазар, което няма да е в интерес на никого, освен на спекулантите. „Изключително важно е пазарът да обърне внимание на проблема със запасяването”, каза Ал-Бадри.

Вицепрезидентът на руската нефтена компания Леонид Федун каза, че ОПЕК със своята политика е предизвикал паническо бягство, което може да бъде сравнено с бягащо от пожар стадо животни. Той призова Кремъл да сключи с картела политическа договорка, за да бъде преодоляно презапасяването.

„По-добре да продаваме един барел за 50 долара, отколкото два барела за 30 долара всеки”, каза Федун пред ТАСС. Това е сериозна промяна в мисленето.

Отдавна съществува мнението, че руските компании не могат да обединят усилия с ОПЕК, тъй като заради времето в Сибир е много трудно ту да бъде прекратяван, ту да бъде възобновяван добивът, а също и поради факта, че фирмите се отчитат пред акционерите си, а не пред Кремъл. Според Федум ОПЕК все пак ще бъде принуден да съкрати добива. „Това може да стане през май или през лятото, след това ще видим бързо възстановяване”, отбеляза той. Федун обвини картела в некомпетентност.

„Когато ОПЕК започна ценовата война, той очакваше, че американските компании бързо ще фалират, само че картелът откри, че 50% от добива в САЩ е застрахован от загуби”, каза вицепрезидентът.

„Имайки такава подкрепа, компаниите, които добиват шистов петрол, успяха да избегнат краха”, заяви той. Но тази застраховка бързо изтича и през тази година тя ще покрие едва 11% от общия добив.

Ираксият премиер Хайдер ал-Абади попита американските нефтени експерти в Давос кога точно изтича срока на договорите. Това означава, че този въпрос заема важно място в умовете на лидерите на ОПЕК. По думите на Федун през следващите месеци около 500 американси шистови компании ще попаднат в месомелчаката, след което ще останат 20-30 „професионалисти”.

Генералният директор на италианската нефтена компания ЕНИ Клаудио Дескалци отбеляза, че днес ОПЕК вече не е нефтен регулатор, а пазарите са се оказали подвластни на финансови сили, които ги управляват или посредством финансови производни или чрез „хартиени барели”, които превишават реалните барели нефт в съотношние 80:1.

Парадоксът на настоящия спад се състои в това, че натрупаният в хранилищата резерв е изключително малък, само 2%. Докато Саудитска Арабия добива колкото си иска нефт. Поради това пазарът е изключително уязвим и изобщо не е защитен от кризата на предлагането. „През 80-те години резервите бяха около 30%, а преди десет години те станаха едва 8%”, каза Дескалци.

Финансовата компания Barclays отбелязва, че капитулацията през последните седмици силно напомня настроенията от началото на 1999 година. Тогава водещите анализатори също казваха, че светът се дави в нефт. Оказа се, че това е просто самото дъно на цикъла. През следващите двайсет дни цените скочиха с 50%, слагайки началото на едно продължило 12 години повишение.

Кевин Нориш от Barclays счита, че нефтеният  пазар се сблъсква с мощни сдържащи фактори. Американските шистови компании станаха компенсиращи производители и могат много бързо да увеличат добива след възстановяването на цените. А глобалните изменения на климата промениха правилата на играта и сега на сцената излизат електромобилите. Само че днешната ситуация на пазара е много по-сложна отколкото през 1999 година, когато имаше много запаси. Сега са много по-силни геополитическите рискове в Близкия изток, който е раздиран от борбата за господство между сунитите и шиитите. Според Barclays крайното позициониране на пазара на дериватите подготвя почвата за „кратко свиване”.

„Нехеджираните кратки позиции на спекулантите са огромни, защото явно има потенциал за рязък скок на цените”, отбелязва компанията.

JP Morgan заявява, че наличието предимно на рекордно кратки договори може много бързо да върне американските цени на нефта на равнището от 40 долара, ако настроенията се променят. А те вече се променят: Чистият приток в борсовите инвестиционни фондове на „long oil” през януари бяха 500 милиона долара на седмица. Министърът на енергетиката на Катар Салех ал-Сада каза в Chatham House, че още е твърде рано да се говори за ниската ценова точка на пазара.

„Ще ни се наложи да преминем през още един цикъл на спад, но след това ситуацията ще се подобри. Днешните цени на нефта са напълно нежизнеспособни”, каза той. Министърът предупреди, че скоро през подобни изпитания ще мине и газовият отрасъл. Австралия, Ангола и САЩ трябва да залеят света през тази година с втечнен природен газ. Започва да се руши още една кула от карти.

 

Автори: Ambrose Evans-Pritchard, Mehreen Khan, The Telegraph
Източник: http://a-specto.bg

Posted on 28.01.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: