Ислямска държава на прага на Турция: горчивите плодове на политиката на Ердоган


Ислямска държава на прага на Турция: горчивите плодове на политиката на ЕрдоганТурският президент Реджеп Тайип Ердоган вече бере горчивите плодове на своите противоречиви отношения с ислямистите от Даеш: скорошният самоубийствен бомбен атентат в Истанбул вероятно е отговор на рискованата политика на Ердоган в Сирия, отбелязват У. Робърт Пиърсън и Грегъри Кист.

Откакто зае президентския пост на Турция, Реджеп Ердоган е изоставил традиционния национален прагматизъм и е обърнал поглед към ислямистката идеологическа програма, или поне така твърдят У. Робърт Пиърсън, бивш американски посланик в Турция между 2000 и 2003 г. и Грегъри Кист, асистент по проучванията в института „Близък Изток”. Двамата заявяват в своята статия, публикувана в „Политико”:

„Заиграването на турския президент Реждеп Тайип Ердоган с радикалния ислям в Сирия и преминаването от либералния демократичен рефорамизъм към тесногръдата популистка автархия, изумиха американците, които се опитват да се справят с Турция – формален съюзник на САЩ и членка на НАТО.”

„Важно е да си спомним, че Ердоган много бързо и необмислено предприе тези рисковани политически действия и сега отново те буквално избухнаха в лицето му”, учените препращат читателя към последната бомбена атака в Истанбул, която отне живота на 10 човека.

Противоречивата и спокойна политика на турския предводител срещу джихадистките бунтовници, които влязоха в Сирия през турската граница, за да се борят срещу Башар Асад, доведе до появата на „Даеш” („Ислямска държава”) на прага на страната.

„Подкрепата на Ердоган на местното Мюсюлманско братство, следването на сектантската политика и опасният му танц с радикалния ислям, не само че способстваха за разклащането на стабилността в региона, но и застрашиха интересите на САЩ и сериозно накърниха сигурността и икономическата стабилност на Турция (тъй като по-голямата част от жертвите на атентата в четвъртък са германски туристи).”

Това, което влошава ситуацията е, че турският президент все още изглежда решен да продължи опасната си и безотговорна регионална политика.

Греъм Е. Фулър, американски автор и бивш висш служител от ЦРУ, подкрепя опасенията на Пиърсън и Кист относно променливия политически курс на Ердоган:

„Турският президент упорито следва своята деструктивна и обречена на провал политика да свали правителството на Асад в Сирия, дори след като Вашингтон и Европейският съюз се оттеглиха от този курс, тъй като най-накрая разбраха, че победата на джихадистите в Сирия крие повече опасности отколкото управлението на Асад.”

В преследване на своята цел Ердоган няма никакви скрупули да подкрепи (пряко или непряко) всички въоръжени опозиционни сили, които се борят против Башар ал-Асад, включително „ал-Кайда” и „Ислямска държава”.

Нещо повече, турският лидер наскоро съсипа отношенията си с Русия, Ирак и Иран, което потъпка почти всички успешни дипломатични принципи, които той следваше във външната си политика през първите 10 години на политическата сцена.

Бившият служител от ЦРУ допълва:

„Дали турските избиратели ще определят политиката му като опасна е все още рано да се предположи, но неговата партия няма да бъде преизбрана преди 2019 г. Ако Ердоган продължава да трупа сила и да управлява по авторитарен и донкихотовски маниер, вредата, която ще нанесе на турските институции ще бъде сериозна.”

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 28.01.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: