Големите надежди на Черноморския флот


Боен кораб "Адмирал Григориевич"

Боен кораб „Адмирал Григориевич“

Във Черноморския флот завърши съставянето на екипажи за петте най-нови кораба и четири подводници. Всички екипажи, които сега предстои да преминат специално обучение, са съставени единствено от военнослужещи на договор. Така добре познатите кораби „Адмирал Григориевич”, „Адмирал Есен” и „Адмирал Макаров” ще влязат в състава на корабното  обединение на Черноморския флот, създадено в Севастопол.

Заедно с това е завършен и подборът на екипаж за най-новите подводници „Новоросийск”, „Ростов на Дон”, „Стари Оскол” и „Краснодар”. Първите две подводници вече преминаха изпитания в Балтийския флот, а сега се тестват оръжейните комплекси на полигоните на Северния флот, съобщава пресслужбата на Южния военен окръг.

Според заместник-главнокомандващия на ВМФ, вицеадмирал Александър Федотенков, подводниците от този клас идеално подхождат за морските райони в зоната на дейност на Черноморския флот.

„Заедно с корабите те позволяват на черноморските военни да изпълняват задачите си по-качествено. Инфраструктурата на базата на Черноморския флот ще позволи поддръжката на техническото състояние на подводниците на високо ниво. Екипажите ще бъдат обучени по програми, специално разработени за подготовка на личния състав за използване на подводниците именно от този проект”, заяви Федотенков.

Малките подводници на проект 636 са едни от най-тихите в света, тъй като са способни да се прокрадват плътно до противника. Те са трето поколение дизелово-електрически подводни лодки и са модификация на подводниците от проекти 877 и 877ЕКМ – знаменитата „Варшавянка”, известна по цял свят със своите високи тактико-технологични характеристики.

В момента в света действат реално 16 подводници от този клас – две в русия, десет в Китай и по две в Алжир и Виетнам. Най-последната модификация е обозначена като 636.3

Подводница „Варшавянка“, военен проект 877

От Черноморския флот възлагат големи надежди за новите подводници „Новоросийск”, „Ростов на Дон”, „Стари Оскол” и „Краснодар”. И не напразно. През цялата история на строителството и използването на подводниците от този проект не са регистрирани катастрофи или сериозни аварии с тяхно участие. Те са сравнително изгодни за производство, могат да се строят в достатъчни количества за поддържане на отбранителната способност на страната.

Те са добро начало в създаването на принципно нови неатомни подводници от следващо поколение в Русия.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 28.01.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: