Турция шантажира Европа с бежанците, ще ни сложат ли данък „Анкара“


Турция шантажира Европа с бежанците, ще ни сложат ли данък "Анкара"Ще се наложи ЕС да се раздели с повече от 3 милиарда евро срещу помощ от страна на Турция за регулиране на кризата с бежанците. Това е изводът, който прави немското издание Die Zeit след завършване на визитата в Германия на премиера на Турция Ахмед Давутоглу.

Турският премиер заяви, че обещаната по-рано сума за задържане на миграционния поток не е достатъчна. Това той каза на 22 януари след завършване на двустранната междуправителствена консултация в Берлин.

Според Давутоглу, тези три милиарда евро, които Брюксел, според постигнатата по-рано договорка, трябва да даде на Анкара за прием на бежанци от турско-сириийската граница, е само начална сума. Тя, както се изрази Давутоглу, само «демонстрира политическата воля за подялба на товара на отговорност от страна на ЕС».

 

«Ще преразглеждаме тази сума отново и отново, защото никой не знае колко ще продължи това», — обеща той.

Миграционната криза бе наречена от Давутоглу само «проблем на Европа». Той подчерта, че «никой не бива да очаква от Турция, че тя ще понесе общото бреме». Премиерът напомни също, че на територията на неговата държава се намират 2.5 милиона сирийски и 300 хиляди иракски бежанци, за чийто нужди Турция е похарчила 10 млрд долара.

Припомняме, че в края на ноември 2015 година Еврокомисията одобри създаването на специален фонд за бежанци в Турция, за да задържи по някакъв начин неконтролирания приток на мигранти към ЕС. С тази цел ЕК обеща на Анкара за близките 2 години да отдели на Турция 3 млрд евро: от тях 1 млрд трябваше да бъде платен от ръководещите структури на ЕС, а останалите пари — от държавите-членки на ЕС.

Но, съдейки по последното изявление на турския премиер, Анкара има намерение да потъргува. При това, поставените от Турция условия напомнят абсолютен ШАНТАЖ.

Ще плати ли Европа?

Ердоган Меркел

Всичко това напомня приказката, в която Кума-Лиса искала за себе си нов-новеничък кокошарник, за да не изяжда кокошките от стария. Точно така се държи и турското правителство. Това си е чиста проба ИЗНУДВАНЕ.

Имайки предвид идеологията на Ердоган и премиера Давутоглу (Давутоглу е в по-голяма степен ислямист от Ердоган), може да се предположи, че Турция изобщо няма интерес да задържа миграционния поток. И няма да направи нищо за целта. Или ще прави нещо  съвсем примитивно и ограничено, за да отбие номера.

Да, Турция се опитва да напипа «златната жила» в европейския Клондайк. Анкара има намерение да се натъпче за сметка на европейците, включително и за наша сметка.

Да не забравяме, че въпреки неодобрението ни към неоосманистката политика на настоящото ръководство на страната, турският народ не живее охолно. Според някои експерти, Турция може да бъде сравнена по жизнено равнище с България и Румъния — най-бедните държави в Европейския съюз. А на територията й вече има 3 милиона бежанци. Със сигурност и Турция иска да се избави от тях. А и самите бежанци искат да се махнат от Турция, защото болшинството от тях имат роднини в Западна Европа. Точно тези роднини отдавна са им казали, че в ЕС може да се живее чрез помощи години наред, при това без да се работи нищо.

Дори ако Турция бе поискала да задържи този поток, тя едва ли би успяла. Затова ситуацията е добър повод да се извърти едно театро, разбирай търговийка, на гърба на мигрантите — и без това Анкара не иска, а и не може да направи нищо по въпроса.

Дали ЕС ще повярва на театрото, това е друг въпрос.

Но се вижда, че Европа се отнася внимателно към Ердоган, т.е. разбрала е същността му.

Ердоган Меркел 6

Да, Меркел обеща на Турция пари.

Затова Ангела Меркел ще си получи удара оттам, откъдето не е и очаквала. От съседната й близка на германците страна — от Австрия, с която говорят на един и същ език.

Там канцлерът Файман, който е социал-демократ, първоначално бе твърде лоялен към мигрантите, но вече е друг — вече е готов да затвори Шенгенската зона, за да задържи неуправляемия поток. Австрия няма намерение да плаща.

Същото може да се каже за много държи държави. Въпросът е поставен ребром. В Швеция вече всичко гъмжи от мигранти. Държавата е препълнена. В Дания и Холандия — също. Да, препълнени от мургави бежанци са богатите и затлъстели западни държави. 

Те, обаче, казват, че не им стигат парите, за да се справят с мигрантите…

А и самата Германия не е бездънна яма за пари, както се оказа. Меркел ще се наложи да реже огромните социални програми, детските надбавки, пенсиите…

За пореден път ще се вдигне пенсионната възраст, която в Германия е 67 години.

От къде да се вземат пари? За да се плати нещо, което е с неясен резултат, апропо.

ЕС Турция 2

Може пък Меркел да не изпълни обещанието си — в политиката това се счита за нормално явление. Затова Давутоглу обещава наред — всичко, дори това, което не може да изпълни. Меркел обеща да плати, знаейки, че няма да плати. А ако плати, тогава гарантирано следващият канцлер на Германия няма да се нарича Ангела Меркел.

Кредитът на доверие, с който разполага Турция е крайно ограничен, отчитайки особеностите на режима на Ердоган. Става дума за правата и свободите в Турция. Както знаем, те са в специфично положение там — най-вече по отношение на кюрдите. Затова може да се предположи, че ЕС ще бъде доста внимателен и с неохота ще се раздели с парите си, докато липсва механизъм, позволяващ да се гарантира контрол над изразходването на средствата.

До момента Турция не е доказала, че е надежден партньор. Управлението на Ердоган лъже, мами, шикалкави, забива нож в гърба, работи с терористи, убива, затваря, съди…

По всяка вероятност финансовият тандем ЕС-Турция може би няма да се осъществи. При всички положения нещата около този тандем ще придобият почти истеричен характер. На 23 януари става ясно, че Рим изрази рязка отрицателна позиция срещу хвърлянето на 3-те млрд евро на Анкара.

 

«Италия блокира това решение, защото в бюджета на ЕС са планирани 1 млрд евро, останалите 2 милиарда —  от страните-членки «, — заяви дипломатически източник от Брюксел.

Упс, а така.

Сега остава да ни обявят новия данък за българите — данък «Анкара».

ЕС Турция a

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 26.01.2016, in Анализи, Балканите and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: