Новата руска винтовка елиминира снайпер от два километра разстояние


Новата руска винтовка елиминира снайпер от два километра разстояниеВ Русия се броят на пръсти частните оръжейни производства, способни да създават качествени, ефективни и високоточни системи без държавни инвестиции за милиони. Още по-малко са онези, които произвеждат не само оръжие от среден клас, но и истински иновационни образци, пише на сайта си ТВ „Зведа”.

Винтовките, създадени от Владислав Лобаев в Калужска област отдавна излизат извън рамките на обикновеното снайперистко въоръжение. Модерните високоточни снайперистки системи на „Лобаев армс” отдавна вече не са в общовойсковото въоръжение.

DXL-2

Новата руска винтовка елиминира снайпер от два километра разстояние

Високата цена, вниманието към детайлите – това са първите впечатления от най-новите винтовки на компанията на Лобаев – DXL-2. Снайперисти, спортисти и оръжейни ценители единодушно смятат, че „лобаевската” винтовка е една от най-добрите пушки, които могат да се купят с пари.

Уникалната в техническо отношения винтовка е с минимални пропуски, техническа точност до 0,35 метра за акър на разстояние 100 метра при автоматична стрелба в рамките на 5 последователни изстрела.

Калибърът на винтовката е един от най-успешните при снайперисткото въоръжение – 308 „Уинчестър”, който е един от най-стабилните боеприпаси за далечна стрелба. Въпреки, че сериозният боеприпас предизвиква силен откат при стрелба, DXL-2 няма подобен проблем. Отделните елементи на винтовката са разработени така, че откатът не се усеща по-силно, отколкото при стрелба с обикновен пистолет.

Разработчиците смятат да пуснат и по-тежък вариант на винтовката, който ще прилича повече на малка гаубица, способна да убие и динозавър, въпреки, че боеприпасът за нея ще бъде 408 „ЧейТак”, с който беше поставен световен рекорд по далечна стрелба – 3440 метра.

ДВЛ-10

Новата руска винтовка елиминира снайпер от два километра разстояние

Може би най-необикновената винтовка, която сме виждали. Твърде дълго време е отнело да се разбере точно към кой клас принадлежи това оръжие. Съмненията били разсеяни от самия основател на компанията-производител Владислав Лобаев. „Като цяло ДВЛ-10 може да се използва ефективно както в полицейските спецчасти, така и в армейските подразделения. Тук има за всеки по нещо”, разказва в ексклузивно интервю за ТВ „Звезда” руският оръжейник.

Качествата на винтовката позволяват стрелба във всякакви условия – в гората, в града, навсякъде, където трябва да се изстреля 308-калибров боеприпас на разстояние хиляди метри. Точността на ДВЛ-110 е традиционна – 0,4 метра за акър на разстояние от 100 метра при автоматична стрелба от 5 последователни изстрела. Винтовката е лека и компактна – пълнител с 10 патрона, с които достатъчно дълго време може да се поддържа високоточна стрелба.

Играчки за възрастни

Залавянето на бандити в градски условия няма нищо общо с контраснайперистката стрелба. Реалиите на съвременната война отдавна за разкрили нуждата от контраснайперистки групи – специално обучени стрелци , чиято цел е изтребване на вражеските снайперисти. Основните спорове са около това с каква винтовка трябва да бъдат въоръжени те.

При контраснайперска стрелба в западните страни се използват винтовки с най-различен калибър – от 308 до 50BMG. Но онези, чийто кумир е полковник Джеф Купър, наставник в западната школа за бойна стрелба, знаят, че всяка конкретна задача изисква различна винтовка. Руската философия при контраснайперистка стрелба е винтовка DXL-4 с боеприпас 408. Масивният боеприпас може да унищожи противниковия снайпер на разстояние до две хиляди и петстотин километра. Пораженията от такава винтовка е трудно да бъдат описани с думи, а и е трудно да се обясни, как именно стреля винтовка с точност до 0,45 МОА, когато целта едва се вижда през оптичния мерник.

Скептичните настроения по повод на новата винтовка на Лобаев обаче се разсейват, когато се включва и Никълъс Смит, американски спортист-стрелец, бивш снайперист от американската пехота, понастоящем инструктор по високоточна стрелба.

„Когато мой приятел ми се обади и ми каза, че руските винтовки стрелят най-далеч, си помислих, че това е някаква измислица. След това гледах един репортаж и разбрах, че този мъж от града, чието име дори не мога да произнеса, е успял да постигне феноменално ниво на стрелба що се отнася до разстояние и качество. Прочетох повече за това, какво правят руснаците и разбрах, че те са сериозни играчи на световния пазар за снайперистко въоръжение”, заявява в интервю за ТВ „Звезда” бившият американски снайперист.

Освен точността, DXL-4 притежава температурен диапазон на действие, какъвто нямат повечето оръжия на най-добите производители. Винтовката действа от -45 до +65 градуса по Целзий, а това означава, че руският армейски снайпер може спокойно да стреля с нея дори в Арктика, без да се безпокои, че тя ще го подведе.

Много армейски снайперисти смятат, че именно от такава винтовка се е нуждаела руската армия, от „цар винтовка” на снапйеристкото въоръжение.

Новата руска винтовка елиминира снайпер от два километра разстояние

 

снимки / tvzvezda.ru

Източник: http://www.fbr.bg

 

Posted on 25.01.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 коментара.

  1. Много некадърен превод на статията. Може винтовката да е много добра, не споря, ама да унищожи чуждия снайперист на растояние 2500 КИЛОМЕТРА е малко множко пресилено. Отделно изречението “ винтовка е с минимални пропуски“ също оставя да се желае повече. Всъщност думата се превежда ДОПУСКИ, т.е. както е на Руски, така и на Български. Не че очаквам да имате някакви технически познания, ама чак пък толкоз….

    • …г-н Петков е прав,преводача няма нужната тех.грамотност(както казват в Русия)…а за 2500 КИЛОМЕТРА,,,-не стреляйте по преписвача,той толкова може….

    • Лобаев 500 е винтовка със адаптативен калибър са снайперска стрелба.Комплектоват я най вече с роботизирна прицел който включва лазарен далекомер и балистичен изчислител и по желание елктро спусък.Работи с калибри: 308,338 и 410 Точност 0.3 ъглови минути. На 100м събира всички истрели в 20 мм дияметър. На практикя с този прицел може да уцели в главата противник от растояние 2500м (2.5 км.).Куршумът лети около 4 секунди до целта.Помнение на западни специалисти това е най точното оръжие в света.За отбелязване че собственика Лобаев и 5 крате световен шампион по стрелба.Фирмата е часна и в нея държавата няма участие, но е силно подържана от силовите министерства на РФ.

  2. Анонимен

    Колко струва

  3. На 2500 километра вражески снайпер може да бъде унищожен с крилата ракета. 🙂 И се научете най-после, че на български думата не е „винтовка“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: