Тайните за непробиваемата ракетна отбрана на Москва


Ракета "Нудол" от новата система за ПРО А-235

Ракета „Нудол“ от новата система за ПРО А-235

Супер съвременна система за ПРО ще се появи в Русия в най-близко бъдеще

Системата за противоракетна отбрана (ПРО) на Москва и на Централния промишлен район за части от секундата определят кои са бойните, а не лъжливите, глави на балистичните ракети на противника и решава с каква ракета да ги порази. Това разказа командирът на дивизия за ПРО от Въздушно космическите сили на Русия полковник Андрей Чебурин в ефира на Радио „Эхо Москвы”.

„Противоракетният бой действително е много скорострелен. Ако човек започне да го обмисля, за да вземе решение, той няма време да обясни какво става дума. А системата толкова бързо „мисли” и действа, че човекът практически не участва в поразяването на бойните глави на противниковите ракети”, обясни Чебурин.

„Над алгоритъма на действие на тази машина работят твърде много научни работници и много научни предприятия”,  уточни полковникът.

Той отбеляза, че радиолокационната станция „Дон-2Н” е програмирана сама без насочване да извърши търсене на летяща към Москва стратегическа ракета или ядрен блок, да го открие, да го селектира и да го унищожи.

Полковник Чебурин съобщи, че през последните години се работи по „дълбока модернизация” на ПРО на Москва и в недалечно бъдеще ще се появи суперсъвременна система за ПРО – както на информационния, така и на бойния компонент. Очевидно става дума за въвеждане на новата система за ПРО А-235 „Самолет-М”.

ДОСИЕ:

На 22 януари се навършиха 54 години от създаването на съединението за ПРО. Днес то е в състава на 1-а армия ПВО-ПРО ВКС. Съединението изпълнява задачи за противоракетната отбрана на Москва и Централния промишлен район, а също така участва в решаването на задачи за предупреждение за ракетно нападение и за контрол на космическото пространство.

Командването на Войските на Въздушнокосмическата отбрана на Русия през август 2014 г. обяви началото на изпитанията на противоракетите за комплекса ПРО А-235 „Самолет-М”, който да замени в перспектива остарялата А-135 „Амур” след 2015 г.

Противоракетният комплекс А-235 може да носи както кинетичен, така и ядрен боен заряд, докато сега дежурещите ракети-прехващачи от системата А-135 са снарядени единствено с ядрени бойни глави поради малката вероятност за пряко попадение на средствата за поражение в атакуващата балистична цел. Противоракетите са два вида – за далечен и среден радиус на действие.

Системата за ПРО А-135 „Амур
” е приета на въоръжение през 1995 г. като сменs А-35: 32 противоракети 51Т6 „Азов” за далечен прехват извън атмосферата са разположени в два стрелбови комплекса край Москва, а 68 противоракети за близък прехват 53Т6 в границите на атмосферата се намират в пет позиционни района.

Противоракета 51Т6 (А-925)
: Базирана в шахта, дължина – 22 м, маса – 33 тона, далечина на стрелбата – 350 км, височина на зоните за поражение – от 670 до 70 км, ядрена бойна глава – от 10 килотона до 1-2 мегатона,

Противоракета 53Т6 (ПРС-1)
: базирана в шахта, дължина – 10-12 м, маса – 10 тона, далечина на стрелбата – от 10 до 60 км, височина на зоната за поражение – от 5 до 30 км, мощност на ядрената бойна глава – 10 килотона, скорост – 5 км/сек набирана за 3-4 сек., максимално линейно ускорение – 210g.

 

Източник: БЛИЦ

Posted on 24.01.2016, in Десет години без договор за ПРО and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: