Немски аналитик: Руската икономика е непотопяема


Немски аналитик: Руската икономика е непотопяемаРуската икономика демонстрира учудваща устойчивост и издържливост и страната няма причини за безпокойство, въпреки че в света цари икономическа нестабилнст, а цените на нефта остават ниски.

Това е констатацията на аналитика Матиас Зилер от банкатаBarins в интервю за Finanz und Wirtschaft.

По думите на Зилер спокойствието на Русия е напълно обосновано. Първо, няма заплаха за неплатежоспособност на държавата. При всичките политически разногласия със Запада и предприетите мерки Русия доказа, че икономиката й е непотопяема.

Второ, в Русия не се наблюдават изблици на инфлация въпреки девалвацията на рублата. Страната впрочем печели от низките цени на нефта, защото нивото на самодостатъчност тук съществено е нарастнал.

Аналитикът отбеляза, че важна роля в поддържането на стабилността на руската икономика изигра приетото през 2014 година решение на Централната банка да не се намесва повече на валутния пазар и да отпусне курса на рублата.

В същото време банката предпиема мерки за осигуряване на ликвидността и консолидацията на банките и финансовата система остава гъвкава.

В частия сектор се наблюдават съществени изменения: появиха се достаточно руски IT-компании, които могат напъно да се конкурират с международните. Това говори, че в Русия има висококвалифицирани човешки ресурси, на които държавата оказва подкрепа, смята Зилер.

Освен това според него Русия в момента няма остра потребност от чуждестранни инвестиции, защото основният капитал на страната достигна достатъчно високо равнище.

Успешно се набляга върху замяната на вноса – освен че производството на автомобили значително се е „русофицирало“ съществува и голям потенциал за производство на хранителни продукти.

Забележителното е, че Русия все така успява да има положително салдо на търговския баланс дори при толкова ниска цена на нефта, подчерта още аналитикът.

Източник: Поглед Инфо

Posted on 24.01.2016, in Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: