Страх,че Молдова ще се обърне към Москва – в Кишинев завзеха Парламента


Страх,че Молдова ще се обърне към Москва - в Кишинев завзеха ПарламентаПро-американските и евроатлантически медии и среди се страхуват,че в Молдова може да се стигне до про-руски режим. Голям е страхът да не стане като в Крим и Севастопол.

Полицията, охраняваща сградата на молдовския парламент в столицата Кишинев, е употребила сълзотворен газ срещу протестиращите граждани,и ги е разгневила окончателно.

Поводът за протестите е  най-големият в историята  корупционен скандал в страната, което доведе до разпадането на управляващата проевропейска коалиция и сериозна политическа криза.

От месец октомври, когато подаде оставка на кабинета на либералните демократи Валери Стрелец, страната бе  управлявана от временно правителство.
Молдовският президент е подписал указ за назначаване на члена на Демократическата партия, Павел Филип за министър-председател на страната,съобщи президентските съветник Влад Туркану.
Павел Филип очерта основните приоритети на правителството. Сред тях е  европейската интеграция, задълбочаване на диалога между Молдова и САЩ, както и развитието на партньорство с НАТО.

Напрежението в центъра на Кишинев е ескалирало при опит на демонстранти да проникнат на територията на сградата през задната врата. Пред парламента незабавно е бил поставен полицейски кордон, с който протестиращите са влезли в сблъсъци.
Хората в бившата съветска република излязоха на улицата след като днес бе утвърден нов състав на правителството без никакво обсъждане, без да е ясна програмата му и какво точно ще правят министрите.
Протестиращи пред парламента на Молдова нахлуха в сградата, където е заседателната зала с народните избраници.

Полицаи умолявали хората да се разпръснат, заявявайки, че няма никой там и депутатите вече са изведени по подземен тунел.Депутатите се измъкнали от народната любов.преоблечени като полицаи.

Протестиращите извеждат полицаите един по един от сградата, чуват се викове „Не бийте полицаите”.
Започнало е и извеждане на полицаите, които охраняваха депутатите и министрите в парламента. Според очевидец, хората си подвикват „Не бийте полицаите, просто ги изведете”.
Хората от протеста са преговаряли с униформените служители на реда и вероятно са ги убедили да не се съпротивляват, за да не се пролива кръв.
Хората извън парламента поясняват на журналисти, че не искат в държавата да управлява олигархът Плахотнюк, който е смятан за най-богатия молдовец и който на практика диктува на политиците какво да правят.
Опозицията  протестира в Кишинев от Септември 2015.  Молдова  влезе в новата година без правителство в дълбока политическа криза.
Десет души са ранени при сблъсъци в сградата на парламента в Кишинев, Молдова. Според лекарите,седем полицаи  и трима демонстранти са  ранени.
Всички жертви са под наблюдението на лекари с предоставена първа помощ.

Доведен в болницата, един от лидерите на Platform, прокурор, който е бивш говорител на вътрешното министерство  Кирил Мотпан  с разбита главата.
Ранените се увеличиха до 15 души.

Страх,че Молдова ще се обърне към Москва - в Кишинев завзеха Парламента

Източник: http://yphalachev.blogspot.bg/

Posted on 22.01.2016, in Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: