Джордж Фридман : ЕС ще изчезне от политическата сцена


Джордж Фридман : ЕС ще изчезне от политическата сценаДжордж Фридман, основателят на частната разузнавателна и аналитична компания Стратфор, наричана често „сенчестото ЦРУ“, смята че ЕС е дотолкова безсилен, че не може да вземе решение дори за собственото си разпускане. САЩ отдавна не го зачитат за фактор, а дори да просъществува в близко бъдеще дори държавите-членки няма да се съобразяват с него, заявява Фридман в интервю за Юрактив

Евросъюзът е толкова безсилен, че не може да вземе решение дори за собственото си разпускане, затова е без особено значение дали ще просъществува или не.

Фаталната  диагноза постави основателят на американската агенция за стратегически анализи Стратфор Джордж Фридман, цитиран от РИА „Новости“.

„САЩ вече са отписали ЕС от сметките, както и самите страни-членки на Съюза. Към днешна дата никой вече не придава особено значение на препоръките на ЕС, а скоро те ще бъдат напълно забравени”, отбелязва Фридман в интервю за информационния портал Юрактив.

По мнението на политолога мисията на Европейския съюз се е провалила и едва ли ще се търси негова алтернатива. Като най-ярък пример за провала на евроинтеграцията ной посочва миграционната криза, която показа пълната неспособност на страните от ЕС да се разберат помежду си и да изработят обща стратегия за уреждането на този проблем. Това, по мнението му,  се дължи предимно на загубата на авторитет и политическа тежест на ЕС сред страните-членки.

„Бъдещето на ЕС повдига много въпроси. Но отсега е видна неспособностга му да взима важни решения. Скоро няма да е в състояние да приеме решение дори за собственото си разпускане”, смята Фридман.

„Най-вероятно с ЕС ще се случи това, което вече е в ход: скоро европейските страни ще престанат да му обръщат внимание”, подчерта политологът.

„Европейските институции приличат на музеи: те все така продължават да са достъпни за граждани и да функционират, но не играят никаква съществена роля”, отбеляза той.

Независимо от факта, че ЕС едва ли ще бъде разформирован, то по всяка вероятност ще изчезне от политическата сцена и скоро ще бъде забравен, заключава Фридман.

 

Източник: https://alterinformation.wordpress.com/

Posted on 20.01.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: