Централните банки се отърваха от 47 милиарда долара от държавния дълг на САЩ


Централните банки се отърваха от 47 милиарда долара от държавния дълг на САЩНачалото на годината беше провал не само за стоковите и валутните пазари,но особено за американските ценни книжа и съкровищни ​​облигации на САЩ,които  не са  търсени от страна на централните банки по целия свят.
Според данните на Федералния резерв, след като централните банки продадоха  държавни облигации на САЩ за $ 12 милиарда през първата седмица на годината, през следващата седмицата те  се отърваха от още $ 34.5 милиарда. Това е най-лошото началото на годината в историята

Седмичен спад е най-големият, откакто Китай започва ликвидация на техните запаси на съкровищни ​​облигации в средата на 2014 г.
И резултатите от първите две седмици наистина може да се твърди, че са най-лошите в историята.
В такива динамика не е изненадващо, че централните банки  продават доларовите активи, с цел да бъде в състояние да се стабилизира ситуацията на вътрешната валута или фондовите пазари.

Златото е по-добрият избор за актив убежище от долара в един по-дългосрочен план, заяви в специалната си ежеседмична рубрика в предаването Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria икономистът проф. Стив Ханке.
Ако притежавате даден актив с цел запазване на стойността за по-дълъг период от време, жълтият метал вероятно е по-надеждната единица за разчет, защото поддържа по-добра покупателна способност.

Най-голямо влияние изглежда  имат действията на Китай, който продължава да продава акции на американски държавни облигации и  последвалите  го други азиатски централни банки.
Действията на паричните власти в Китай в началото на годината, може да се разглежда като предупреждение към Федералния резерв на САЩ.

„Ако продължавате да укрепвате долара, ние ще сринем вашите пазари чрез девалвация на юана.“
Сега,настъпи малко затишие, но не е ясно за колко дълго.

Други не са склонни да дадат Китай основна роля, и отбелязват, че продажбите му със сигурност са важни, но тонът се задава от почти всички чуждестранни банки,които продават американски облигации.
В тази връзка, възниква въпросът, колко дълго може да продължи продажбата на облигации на САЩ?
Колко дълго ще стигнат резервите на страните, особено Китай?
Някои икономисти твърдят, че при сегашните темпове повечето от ценните книжа, държани от  чуждестранни банки могат да се продадат само за три месеца.

И това ще бъде голям удар. От една страна, Китай, който налива огромна сума пари, за да се забави рекордния износ на капитали, но все пак ще трябва да позволи на валутата да плава свободно,което само ще влоши положението.
От друга страна, не е съвсем ясно как ще се отрази това на съкровищни ​​облигации на САЩ и тяхната рентабилност.
Въпреки това е ясно, че ако централните банки изчерпат на ликвидните активи в долари,да сме в очакване на нова вълна от силно обезценяване на световни валути спрямо долара.
Ако не ги изчерпат тогава…

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.bg/

Posted on 19.01.2016, in Анализи, Икономика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: