Най-унищожителните въоръжения на руския флот


Най-унищожителните въоръжения на руския флот Русия се съсредоточва преди всичко на подводниците и средствата за ядрено сдържане.

Американското списание The National Interest състави списък за най-смъртоносното руско въоръжение – сега предлагаме опасните въоръжения на Военноморския флот.

След десетилетия недостиг от финансиране за ВМФ, той накрая получи достатъчно средства за построяване на нови съдове, констатира авторът Кайл Мизоками (Kyle Mizokami). Според неговите констатации Русия се съсредоточва преди всичко на подводниците и средствата за ядрено сдържане.

В списъка попадат подводниците от проект 636,3 „Варшавянка”, проект 677 „Лада” и проект 955 „Борей, а така също разработката на голям десантен кораб „Иван Грен” и новият руски суперавионосец, за който през март съобщи главнокомандващият ВМС адмирал Виктор Чирков.

Подводницата 636,3 „Варшавянка (по кодификацията на НАТО Improved Kilo) ще стане част от Черноморския флот, защитаващ руските интереси в Средиземно море и извън пределите му. Мизоками отбелязва, че по-рано този клас подводници се е специализирал в борбата само с подводници и с надводни съдове, а сега ще може да поразява и сухопътни цели. Освен това „Варшавянка” има подобрена форма на корпуса, тя е по-безшумна и е способна да преодолява големи разстояния.

От планираните 6 подводници вече е започнал строежът на 4. Дори работата по първата от тях „Краснодар” макар да започна през февруари 2014 г., а през април 2014 г. беше спусната на вода, но вероятно ще изминат поне две години по инсталиране на двигателите й, оборудването и въоръжението, ще бъдат извършени изпитания на вода.

Според Мизоками, подводниците 677 „Лада” са приемници на „Варшавянка”. Те са с по-малки габарити, по-тихи и могат да прекарват повече време под вода. Подводниците от този клас са предназначени за защита на бреговата линия от кораби и други подводни лодки, а също за наблюдение и разузнаване в качеството на подводен спецназ.

Подводниците „Лада”, в отличие от „Варшавянка”, се отличават с независима пропулсивна (двигателна установка: двигател, вал, витло), по добра звукова изолация, по-мощни акумулатори, намалена численост на екипажа.

През 2013 г. Китай поръча четири подводници от този клас, осъзнавайки, че не може да създаде нещо по-добро и, вероятно, по традиция ще ги копира. Индия също поръча от тези подводници.

Атомните подводници от проекта 955 „Борей” ще съставляват основата за ядреното сдържане на море. Разработката на този клас е започната още в края на студената война, но строителството е отложено заради недостатъчно финансиране.

През януари 2013 г. първата подводница от проекта К-535 „Юрий Долгорукий“ беше въведена в експлоатация, продължава Мизоками. Според него, подводниците „Борей” ще заменят наведнъж три класа по-стари руски атомни подводници.

Корабът „Иван Грен” от проект 11711, според Мизоками, ще спомогне да се разширят възможностите за използване на десантни кораби от руския ВМФ. Те ще имат конкретната цел да осигуряват стоварването на морски пехотинци на неприятелски бряг. Планира се „Иван Грен” да натовари на борда си 13 танка, 35 БТР и 350 души. Освен това ще има на палубата си и вертолетна площадка.

Два такива кораба са достатъчни да стоварят цял батальон морска пехота или батальонна тактическа група, усилена със самоходна артилерия и танкове, счита авторът.

Мизоками добавя, че засега е известно за плановете да бъдат построени 6 такива кораба, но заради проблемите около сделката с „Мистрал” е вероятно Русия да строи по-големи десантни съдове.

За новия руски авионосец засега е малко известно. Според Мизоками, той ще бъде въведен в експлоатация не по-рано от 2030 г., но за експедиционните войски на Русия това е голям скок напред. Според откъслечната информация той ще има 100 хиляди тона водоизместимост и ще побира 100 самолета. Авиокрилото на борда му ще бъде от изтребители трето поколение ПАК ФА, изтребители на ВМФ МиГ-35, самолети за далечно радиолокационно откриване, вертолети „Камов” и вероятно безпилотни самолети.

 

Източник: Блиц

 

 

Posted on 18.01.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: