“Секретното оръжие” на Русия ще усложни живота на САЩ и съюзниците в НАТО


“Секретното оръжие” на Русия ще усложни живота на САЩ и съюзниците в НАТОРусия, Китай и НАТО вероятно ще започнат ново състезание по въоръжаване – водещите военни държави се приготвят за надпревара по развитие на роботизирана техника, пише “РИА Новости”, позовавайки се на публикация в американското списание “Нешънъл интерест”.

„Секретно оръжие” на Русия могат да станат роботизирани системи и безпилотна техника, пише анализаторът на списанието Блейк Франко.

Според автора, в съвременната политика на Русия се проявява ясна взаимовръзка между военната мощ и външнополитическите амбиции на държавата. Ако превъзходството е труднопостижимо чрез усъвършенстване на конвенционалните типове въоръжение и тактика, решението може да е модернизацията на безпилотната техника.

Русия и преди се е вглеждала в концепцията за внедряване на автоматично управляеми оръжия, пише  “Нешънъл интерест”.

В последните години Москва не е искала средства за разработка на роботизирани системи в рамките на модернизацията на въоръжените си сили. Дори се появи информация, че Т-14 “Армата” може да стане първият в света напълно автоматизиран танк.

„Стремежът към развитие на безпилотни машини е сериозно свързан с опитите на Русия да остави в миналото съветската военна система, която с успех реализирала принципа: Количеството е нашето качество!”, счита Франко.

Коментаторът на списанието отбелязва, че с нарастване на безпилотния потенциал се е заел и Китай. Повсеместното развитие на автоматизираните системи и средствата на безпилотната авиация, според Блейк Франко, може да доведе до надпревара в роботизираните въоръжения и в глобален смисъл към милитаризация на изкуствения интелект, за което предупреждаваше световно известния учен Стивън Хокинг и бизнесменът Илон Мъск.

Появата на “Скайнет” (електронна мрежа, която командва армии терминатори), може да е малко вероятна, но несигурността на и без това докрай усложненото поле на съвременните битки, ще стане още по-голяма”, пише “Нешънъл интерест”.

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 15.01.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: