Кой печели в съревнованието на военна техника между Русия и НАТО


Кой печели в съревнованието на военна техника между Русия и НАТОВоенната техника, която вече се експлоатира във Въоръжените сили на Русия или се готви за постъпване на въоръжение успешно конкурира тази, която използват въоръжените сили на страните от НАТО. До такъв извод достигнаха от изданието Business Insider.

Изданието съпостави ключовите характеристики на руските танкове, изтребители и други военни машини и техните западни аналози на фона на невиждано от времето на Студената война напрежение в отношенията между Москва и Вашингтон.

Т-14 „Армата“

Така, новият руски танк Т-14 „Армата“, който е снабден със 125 милиметрова гаубица със скорост 10 изстрела в минута, е признат за един от най-добрите в света. НАТО може да му се противопостави с немския танк „Леопард 2“. Последната модификация на машината – Leopard 2A7 – е постъпила на въоръжение в страните от западния алианс наскоро. Руската машина ще постъпи на въоръжение до 2020 година.

 

 

Самоходната гаубица „Коалиция-СВ“

Кой печели в съревнованието на военна техника между Русия и НАТО

Самоходната гаубица „Коалиция-СВ“, която бе представена на Парад на победата на Червения площад през май тази година, също е нови образец на руската военна техника. САЩ могат да ѝ се противопоставят чрез самоходната артилерийска установка (САУ) М109 „Паладин“ с 155 милиметрова гаубица. Руската машина е въоръжена със 152 милиметрово оръдие.

 

 

АК-12

Що се отнася до стрелковото оръжие, то разработените в началото на новия век автомати „Калашников“ – АК-12, скоро ще заменят в Руската армия всички предишни модификации. Основен калибър на АК-12 е 5,45 мм, но същ може да бъде преориентиран към патрони 7,62мм. Американците могат да се противопоставят на АК-12 с автоматична винтовка с калибър 5,56мм, която е била разработена и приета на въоръжение през 60-те години на миналия век. Модификацията М16А4 е постъпила в американската армия през 90-те години на миналия век.

 

Су-35

Кой печели в съревнованието на военна техника между Русия и НАТО

Руските самолети по редица параметри превъзхождат американските. Су-35 е най-съвременният руски изтребител, тази година се очаква той да постъпи във военновъздушните сили на страната. Американският аналог на Су-35 е F-35 от пето поколение, който също постъпва в армията на САЩ през тази година. Той е по-бавен, отколкото руския самолет, и лети на по-малки разстояния.

 

 

Ту-160

Руският свръхзвуков стратегически бомбардировач Ту-160 също се модернизира през тази година, като ще бъде снабден с нов комплекс бойни средства и по-добра авионика. Ту-160 може да пренася на борда ракети с ядрени бойни части. Американският му аналог – B-1 Lancer – отстъпва на Ту-160, в частност, при дължина на полета без презареждане (той може да прелети 12 хиляди километра, докато Ту-160 може да прелети 14 хиляди).

 

Ми-28

Руският ударен хеликоптер Ми-28 е снабден с 30 милиметрово оръдие, а също и може да носи противотанкови ракети. Главният ударен хеликоптер на американската армия е AH-64 Apache, който също е оборудван с 30 милиметрово оръдие.

 

 

Самолетоносач-крайцер „Адмирал Кузнецов“

Кой печели в съревнованието на военна техника между Русия и НАТО

Що се касае до самолетоносачите, засега преимуществото остава за САЩ и НАТО, пишат от Business Insider. Ако на борда на руския самолетоносач-крайцер „Адмирал Кузнецов“ може да бъдат качени 52 самолета, то американския „Джералд Р.Форд“ може да носи 75 летателни машини.

 

ЗРК C-300

В сферата на противоракетната отбрана силите на Русия и САЩ са наравно. На въоръжение в Руската армия се намират зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) C-300, които са били произвеждани за пръв път през 70-те години. Те могат да поразяват различни цели на различни разстояния. Американските ЗРК „Пейтриът“ (MIM-104 Patriot) са разработвани по същото време, но тяхната далекобойност е по-ниска в сравнение с тази на С-300.

 

 

 

Източник: http://www.fbr.bg

Posted on 15.01.2016, in Анализи, Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: