Ядрената триада – с какво Русия се отличава от САЩ


Ядрената триада - с какво Русия се отличава от САЩВсе още малко хора разбират каква е разликата между ядрените триади на Русия и САЩ, т.е. трите компонента ядрени сили, влизащи в техните триади.

Ще се спрем накратко на този важен за световната сигурност въпрос, който, може да ражда митове и легенди.

Ядрената триада се състои от ядрените оръжия:

  • на суша;
  • в морето;
  • във въздуха.

На сушата.

В Русия това на първо място са ракетните войски със стратегическо назначение. В техния състав в началото на 2015 г. влизаха 305 ракетни комплекси, можещи да носят 1166 ядрени бойни заряда.

Основата на групировката са стационарните тежки междуконтинентални балистични ракети Воевода и Сотка във високозащитени шахти.

На въоръжение са и 135 мобилни комплекса Топол и Ярс. Една трета от всички ракети са най-нов тип – с далечина 11-16 000 км. Всички ракети с в наземни дивизии на три ракетни армии.

Географски съединенията на ракетните войски са разположени по такъв начин, че никакъв глобален удар не може изведнъж да изведе от строя групировката на стратегическите ракети. Тези ракети са върхът на онова, което е измислил човек в областта на оръжието.

Онзи, който е видял пуск на най-тежката в света ракета Воевода /на Запад – Сатана/ ще разбере за какво става дума…

…Покриващият капак с дебелина метър леко се отмества настрани и в дима изпод земята лениво изскача /началният пуск е минометен/ 30-метровото зелено туловище, тежащо 200 тона. Замира за секунда и в този момент заработва маршевият двигател, който удря с колосален бял огън в останалата под него шахта като изгаря в нея всичко. Тътенът не се чува. Човешките уши не са разчетени за такава мощ. Влачейки след себе си шлейф от азотни окисления ракетата почти веднага ляга на бойната си траектория и изчезва отвъд хоризонта. Това е всичко.

Докато изстреляният я екипаж изпуши по една цигара на другия край на траекторията, някъде в САЩ, ще изчезне завинаги град с големината на Лос Анжелис, Ню Йорк, или Чикаго, или другаде някоя неголяма държава.

В морето.

В бойния състав на военно-морския флот на Русия има 11 стратегически ядрени атомни подводници от четири типа – Калмар, Делфин, Акула и Борей. Само осем от тях носят на борда си балистични ракети. Общо такива ракети са разположени на 128 пускови установки, по 16 на всяка подводница, и могат да носят 512 ядрени бойни блока. Далечината им е 8000 – 9300 км.

Всички Калмари и главният кораб на най-новата серия – Борей, се намират в състава на Северния флот, а два Делфина базират в Тихия океан, към които ще се добавят и два Борея.

Калмар се строяха през 70-те години и са въоръжени с ракетите Р-29.

Делфините влязоха в строя през 1984-1990 г. и носят на борда си ракетите Синева.

Осем Борея с по 16 балистични ракети Булава до 2018 г. ще са основата на морския компонент на ядрената триада на Русия.

По този начин най-голямата сила на флота отиде под водата.

В небето.

В състава на командването на Далечната авиация влизат 38 стратегически бомбардировача Ту-95МС, 16 Ту-160 и 41 Ту-22М3. Те са дислоцирани на 4 авиобази.

Турбовитловият Ту-95 серийно се строеше през 1984-1991 г. Бойният радиус е 6500 км. Ударното му въоръжение са шест крилати ядрени ракети Х-55 с далечина на полета 2500 км, разположени в бомбовия отсек. Може допълнително да носи до 10 ракети на пилоните под крилата, но далечината на полета в този случай намалява.

Реактивният Ту-160 се строеше през 1984-1992 г. и от 1999 г. Бойният радиус е по-малък 6000 км. Ударното въоръжение са 12 крилати ракети Х-55 в бомбовия отсек. Но те ще бъдат заменени от ракетата Х-101 с далечина до 5000 км.

Ту-22МЗ с боен радиус до 2500 км в тази среда е по-особен. Той беше създаван като убиец на самолетоносачи и се строеше в масова серия от 1989 г. до 1993 г. Но с появата на ракетата Х-15, която сама вижда целта изпод крилото и с възможностите да носи бомби самолетът стана универсален. До САЩ няма да долети, но в Европа където поиска е за минути. Това означава, че авиацията е дългата ръка на Русия.

Всички стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще служат 20 години. Заради това през 2015 г. девет Ту-160, пет Ту-160 и девет Ту-22МЗ ще се върнат в строя обновени.

Според последния договор СНВ-3 Русия не може да има повече от 1550 ядрени заряда. Тя разполага и с определен арсенал тактическо ядрено оръжие, което не е обхванато от ограниченията.

При САЩ.

Американската ядрена триада е несиметрична на руската. САЩ имат около 400 междуконтинентални балистични ракети Минитмън ІІІ, 14 атомни подводници Охайо с 336 ракети, и 96 стратегически бомбардировача.

При американците акцентът е върху флота и авиацията.

Освен това поне две трети от подводниците постоянно се намират на бойни позиции, въпреки че в САЩ не ги считат за оръжие на ответния удар.

Бомбардировачите могат да носят от 16 до 32 крилати ядрени ракети. Към 2018 г. числото на носителите се планира да бъде съкратено до 700, а на бойните заряди – до 1550, както при Русия. Но в СНВ-3 американците успяха да наложат всеки бомбардировач да се счита за един боен заряд. По този начин САЩ изведоха от съкращенията въоръженията на своите бомбардировачи, на първо място крилатите ракети.

Сега, имайки на въоръжение голямо количество такива ракети, могат въобще да не ги включват в контролните процедури на СНВ-3 и да се отчитат например само с 96 ядрени бомби, колкото са бомбардировачите, въпреки че те могат да носят до 320 ядрени крилати ракети.

САЩ имат в Европа и тактическо ядрено оръжие в базите в Германия и Турция.

 

Автор: Красимир Иванджийски

Източник: http://strogosekretno.com

Posted on 14.01.2016, in Анализи, Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: