Продавачи на страх


Продавачи на страхПруският крал Фридрих II казва, че войната се нуждае само от едно: пари, пари и пак пари. Тенденциите в глобалната сигурност напълно потвърждават неговите думи. Сигурността на света е бизнес, политиката на държавите е заложник на частни интереси, като крайната цел са не просперитетът и жизненият стандарт, а парите, парите и още веднъж парите… Следва текст за няколко лица от тази действителност, превърнали сигурността в доходен бизнес, от който печелят баснословни суми, като продават на света страх.

Някъде в Северна Вирджиния, в района на община Маклийн, е разположен административният комплекс „Либърти Кросинг”, седалището на Националния център за борба с тероризма и на част от Службата към директора на националното разузнаване. Тук са имали късмета да попаднат само няколко журналисти, при това само след подписана клетва да пазят най-строга военна тайна. Комплексът много наподобява главната квартира на измисленото Поделение за борба с тероризма от поредицата на Робърт Лъдлъм за Джейсън Борн.

Тук в този комплекс се събира целият масив от информации, свързани с терористичните заплахи срещу САЩ, а анализаторите на Националния център за борба с тероризма разполагат с повече от 30 отделни правителствени компютърни мрежи, всяка от които пренася повече от 80 уникални източника на данни – от ЦРУ, Националната агенция за сигурност, ФБР, Министерството за вътрешна сигурност, Агенцията за военно разузнаване и прочие…

На базата на тези данни те създават т.нар. „Матрица на заплахата” (Threat Matrix) – свръхсекретен разузнавателен доклад, който всяка сутрин в 8:00 часа директорът на Националния център за борба с тероризма Матю Олсен представя в Белия дом на президента Барак Обама посредством телеконферентна връзка.

Центърът за борба с тероризма поддържа и най-голямата в САЩ база данни за всички известни терористични организации и терористи и периодично публикува строго секретни брошури за опасността от терористични атаки.

До голяма степен тази информация е позната за по-любопитните американци и професионалисти по света. Онова, което остава неизвестно и е доста забулено в тайнственост, е фактът, че половината служители на Центъра за борба с тероризма са… частни лица, които работят за различни фирми, собственост на бивши високопоставени топ ченгета. Тези „наемни шпиони” всъщност работят не за американското правителство, а за компании, част от системата на разузнавателните ведомства на САЩ.

Някои от тези компании са познати и известни имена като Lockheed Martin или BAE Systems, други са забулени в мистерия като Booz Allen Hamilton, а има и такива, които са напълно непознати за външния свят като SAIC (Science Application International Corp.) или Dolarian Capital и Purple Shovel, за които ще стане въпрос по-долу.

Общото между тях е фактът, че всички те са собственост на бивши високопоставени служители на разузнавателни служби, които, след като се пенсионират или след като напуснат службата, „аутсорсват” бившата си дейност към новите си фирми и отново продължават да работят задкулисно, но вече само и единствено заради печалбата и заради собственото си благополучие.

Замислете се върху следния факт: цялата база данни на антитерористичния център на САЩ се обслужва от частната фирма The Analysis Corp. (TAC).

Ако това име не ви говори нищо, имате оправдание. Защото такава фирма вече не съществува, тя е прекръстена на Sotera Defense Solutions. А с разрастването на борбата срещу тероризма Sotera стана част от Global Strategies Group (North America) Inc. Но нямате оправдание да не знаете кой е Джон Бренън, директорът на ЦРУ. Всъщност точно той е собственик на TAC и след като пое шпионското ведомство на САЩ, за да избегне конфликт на интереси, „скри фирмата си” в Sotera DF.

Но пък остана на поста изпълнителен директор на Алианса за разузнаване и национална сигурност ( Intelligence and National Security Alliance – INSA), тоест той е шапката на целия частен разузнавателен бизнес и основен лобист на частния шпионски бизнес за държавни поръчки.

Джон Бренън е агент от кариерата на ЦРУ, работил в системата на външното разузнаване като анализатор на арабския тероризъм повече от 25 години. Първоначално става личен съветник на президента Бил Клинтън, след което оглавява бюрото на ЦРУ в Саудитска Арабия, след това става началник-щаб на ЦРУ при Джордж Тенет, а по-късно и негов заместник след 2001 г.

Между 2003 и 2004 г. е първият директор на новосъздадената структура Национален център за борба с тероризма, същата структура, чиято база данни се обслужва от неговата фирма TAC. Когато президентът Обама печели първия си мандат в Белия дом, Бренън става негов съветник по борбата с тероризма и тъкмо той ръководи операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен. Неговата позиция е, че борбата срещу тероризма не е борба срещу „екстремисти”, а срещу „джихадисти” и всъщност САЩ са във война с исляма.

Впоследствие това е и концепцията, която Вашингтон се опитва да наложи на целия западен свят.

 

Автор: Валери Ценков

Източник: http://a-specto.bg

Posted on 14.01.2016, in Анализи, Международна политика, Национална сигурност and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: