Положението в Източна Украйна е катастрофално


Положението в Източна Украйна е катастрофалноВ разрушените от киевската армия Донецк и Луганск бедстват над 5 млн. души в разгара на зимата.

Година и половина след нападението на украинските военни срещу двете провъзгласили независимост републики в източната част на страната, хуманитарната ситуация за населението в засегнатите региони става все по-критична. По данни на Съвета на Европа в Източна Украйна над 5 млн. цивилни са в бедствено положение, и то през зимата.

Голяма част от инфраструктурата и жилищните сгради са разрушени вследствие на обстрела на украинската армия. Всяко четвърто жилище е необитаемо. На много места е колабирало електро- и водоснабдяването. Драматично е положението в училищата и болниците, много от които са били уцелени от снаряди.
В препълнените лечебни заведения липсват лекарства и вече осезаемо медицински персонал. Много лекари и сестри са ранени или са напуснали зоните на сблъсък, хора масово умират вследствие на този недостиг. Аптеките също са празни, поради което дори лечими болести се превръщат в животозастрашаващи, така например само от диабет досега са умрели над 500 души поради липса на инсулин.
Нападението на украинските силоваци досега по официални данни на ООН е причинило смъртта на близо 10 000 души, а ранените и осакатените са над 23 000, като най-вероятно реалният брой на жертвите е многократно по-висок.

И днес, въпреки влязлото в сила примирие от началото на септември, украинската армия продължава да обстрелва жилищни квартали и ежедневно продължават да умират цивилни.
В Източна Украйна през зимата, когато температурите падат до -30 градуса, може да се стигне до истинска хуманитарна катастрофа. Освен многото убити и ранени, повече от 2 млн. души са били принудени от военните действия да напуснат родните си места, а стотици хиляди се нуждаят от помощ (дрехи, отопление, лекарства, храна), за да оцелеят през тежката зима.

В момента им помага само Русия, Украйна е забранила доставката на всякакви продукти в тези региони.
Друга пряка опасност за цивилните са заровените по фронта мини и неизбухнали снаряди. Когато зимата е в разгара си, броят на жертвите се увеличава, защото местните жители, търсейки дърва за огрев, най-вероятно ще навлязат и в такива региони, където има заровени взривни устройства.

Силно минирани са отбранителните линии и пропускателните пунктове по фронта. А цивилните са принудени от украинските власти да чакат на такива пунктове по 48 ч. в студа, за да преминат от другата страна на фронтовата линия, където те или техни близки живеят. Затова много хора заобикалят пропускателните пунктове и се опитват да преминат между тях по фронта, а това крие голям риск да попаднат в необозначени минни полета.

По непотвърдени данни най-малко 30 000 хектара в Източна Украйна са минирани, което крие огромен риск за цивилното население. Това е ивица с обща дължина от 300 км и ширина от 1 км, която разкъсва на две територията, обитавана от от рускоезично население. Всичко това крие пряк риск за живота на и без това страдащите хора в Източна Украйна, към което Западът е безразличен.

Бомбардирана болница в Донецк

Ударено от украински снаряд училище в Луганск

 

Автор: Любен Аладжов

Източник: http://duma.bg

 

Posted on 10.01.2016, in Анализи, Общество and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: