РАЗДЕЛЯТ БАЛКАНИТЕ НА КВАЗИДЪРЖАВИ


РАЗДЕЛЯТ БАЛКАНИТЕ НА КВАЗИДЪРЖАВИВойната в Югославия, бомбардировките на НАТО, ситуаци­ята около Косово, евроинтеграцията опустошиха Балкани­те. България на практика е унищожена като държава, Черна гора е насилствено принуждавана да влезе в НАТО, Сърбия е на кръстопът.

В момента във всички европейски държави на власт са проамерикански марионетни правителства. Сърбия не е изключение, но все пак нейните власти поради проруски­те настроения на народа понякога вървят срещу западната политика и поддържат Русия. Все пак каква е Сърбия в мо­мента – повече проамериканска или повече проруска?

НА ЧИЯ СТРАНА СА СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА?

Традиционно сръбският народ от векове обича Русия, сърбите винаги вярват на Русия и се надяват на Ру­сия. Там те казват: „Ние и руснаците заедно сме 200 милиона“.

Според сръбската журналистка Ирина Стойичевич народът им обича Русия и винаги гледа по посока на Ру­сия. Същото е и в Черна гора, макар че в момента черногорците, разбира се, по всякакъв начин се опитват да се отделят от Сърбия и да образуват отделна нация, но на практика чер­ногорците също са сърби.

Техният велик управник Петър Петрович Негош навремето е дал своето напътствие: Моли се на Бог и се дръж за Русия. Така си и остана сред народа.

Проблемът е в елита. Сръбското правителство не се отличава особе­но много от европейските и техният елит не се отличава от европейския. Дори по-скоро европейският елит вече започна да осъзнава накъде го води Америка.

Сръбският народ определено не се стреми към НАТО и вече дори не се стреми да влезе в европейската общност, а в същото време правител­ството упорито повтаря, че запазва добрите си отношения с Русия, но пътят им е към Европа. Не само това. Сърбия ще бъде принудена, ако про­дължи в същия дух, да въведе санк­ции срещу Русия, както и всички ев­ропейски държави.

БАЛКАНИТЕ СА КЛЮЧ КЪМ ЧЕРНО И СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

Балканите са ключ към Черно и Средиземно море, а ние виждаме, че моретата играят все по-голяма роля, включително и във военните кон­фликти. „Калибрите” бяха изстреляни от Каспийско море, което е вътрешно море, а представяте ли си, ако тези кораби се намираха край бреговете например на същата тази Черна гора?!

Сръбският премиер Вучич подписа договор с Медведев за превъоръжа­ването на сръбската армия, при това изцяло по руските стандарти. Но това не отговаря на влизането на страната в НАТО.

Подписа се договор с Русия, според който три пъти се увеличава възмож­ността за разширяване на газохрани­лищата в Сърбия. Имайки предвид диверсификацията на доставките, това говори, че Украйна ще отслабва като транзитна държава и газта вече няма да спира в украинските газох­ранилища. А Сърбия ще получава по-изгодни договори и ще печели от това.

България също искаше да получава изгодни договори, но не й позволиха.

 

КОСОВО Е ЦЕНТЪР НА ТЪРГОВИЯТА С НАРКОТИЦИ И ОРГАНИ

Наскоро се опитваха да набу­тат Косово в ЮНЕСКО. Но в Косово дори референдум не е провеждан. На народа на република Сърбия и на Крим се отказва провеждане на референдум или признаване на резултатите от такъв референдум, а в Косово просто дойдоха екстре­мистите, изколиха народа, разру­шиха църквите, унищожиха десет­ки хиляди хора и казаха: всичко е нормално. И гей семействата от Запада казаха: да, признаваме ги, това са наши родни деца. Извине­те, това не е политика, за подобни определения ни трябва нецензурна лексика.

Част от сръбския елит, за съжа­ление продажен, твърди, че трябва да се признае съществуващото по­ложение на нещата, че Косово сега е отделна държава. В действител­ност не е възможно да се правят такива неща. Макар, че в Косово в момента се намира най-голяма­та американска база Бондстийл, и в момента този регион е крайно нестабилен. Той твърде лесно и твърде бързо може да бъде деста­билизиран. Той и така си е център на търговия с наркотици, с жени и с човешки органи. Това не е тайна за никого, всички го знаят.

Но това е древна православна земя, духовен център и сърцето на Сърбия – в Косово се е зароди­ла сръбската държава, сръбската държавност. Това, че Западът е създал там някаква квазидържава, не променя нищо в историческа перспектива. За съжаление, в мо­мента не може да бъде променено положението на нещата. Сърбите обаче никога няма да се откажат от Косово.

МАФИОТ ТЕГЛИ ЧЕРНА ГОРА КЪМ НАТО

Черна гора е доста малка страна, която жи­вее от туризма, тъй като там местността е пла­нинска и е трудно да се развива някакво ма­щабно селско стопанство, промишленост като такава няма. Затова пък го има хубавото море на Черна гора, където навремето ходеха доста руснаци. А сега те са доста по-малко заради политиката.

Премиерът на Черна гора Джуканович е твърде нееднозначна личност. В Италия срещу него бяха заведени няколко наказателни дела, например за незаконна търговия с цигари в го­леми размери, за контрабанда и за останали­те неща, дето вървят редом с контрабандата.

После, разбира се, се наложи всички дела да бъдат приключени, тъй като той стана пре­миер и трябваше да пътува на посещения. То­ва е нагледен пример за характера на балкан­ския елит и на балканските правителства. Той реши, че сега, след като трябва да си отработи протекцията на Запада, трябва да вкара Чер­на гора в НАТО. Това обаче предизвика реши­телния протест на местното население, толко­ва решителен, че хората наистина излязоха на улицата.

Това продължи три седмици, всичко бе много мирно, хората издигнаха палатков лагер пред сградата на правителството и пребивава­ха там. Сетне масовостта постепенно спадна и полицията разгони този лагер, като упражни съвсем ненужна сила, с ранени, със счупени кости, с бити журналисти и депутати. Проте­стите обаче продължават и до днес.

Разгонването се случи веднага след офи­циалното посещение на Столтенберг, гене­ралния секретар на НАТО. Той каза: всичко е отлично, ние поддържаме стремежа на чер­ногорския народ да влезе в НАТО, въпреки че нямаше никакъв стремеж – хората просто се изказаха твърдо срещу това. Впоследствие тези хора в директния смисъл на думата бя­ха ошамарени.

 

Автор: ИННА НОВИКОВА, ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА PRAVDA.RU

Източник: http://www.vestnikataka.bg

Posted on 09.01.2016, in Анализи, Балканите, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: