Москва не вярва на сълзи.На Г-7 им изтече срока на годност.


Москва не вярва на сълзи.На Г-7 им изтече срока на годност.Германия иска на връщането на Русия в Г-8,обаче за  Русия форматът е остарял на фона на последните световни събития.
Днес Г-7 може да претендира само 32% от световния БВП. Ако  членството в Г-7  се основаваше на БВП коригиран за покупателната способност, той щеше да се състои от САЩ, Китай, Индия, Япония, Русия, Германия и Бразилия.

И в такъв състав щеше има огромно влияние. Страните членки щяха да имат 53% от световния БВП, в допълнение, на срещата на върха щяха да бъдат три световни свръхсили.

Г-7 бе проект на англосаксонския елит -основно на  САЩ и в по-малка степен на Великобритания и Канада със закрепени към тях Германия, Франция, Италия и Япония.
Германия и Япония,които още са със статут на победени и окупирани държави са ограничени почти напълно в суверенитета си от американската външна политика.
Италия и Франция,потопени във вътрешните си икономически и политически проблеми,загубиха дори идеята за роля, на независим геополитически играч.
Г-7 можеше да бъде платформа за обсъждане на  световния ред, но стана американска говорилня, където нито едно от мненията на „приятелски страни“ не се взема предвид.
Г-7, едва ли отговарят на имиджа на клуб от  наистина влиятелни държави, пише ирландският журналист  Брайън Макдоналд.
Русия трябва да се върне в Г-8, заяви съпредседателят на Лявата партия в Бундестага Сара Вагенкнехт в интервю за германската информационна агенция ДПА.Според нея изключването на Русия от Г-8 е било изначално погрешно и това се вижда най-добре в Сирия, където не може да бъде намерено политическо решение на конфликта без Москва.

„Колкото повече изолират Русия, толкова по-сериозна става опасността от ескалация на конфликтите”, смята Вагенкнехт.

Външният министър на Германия заявява, че държи на връщането на Русия сред лидерите на Г-8, но това не трябва да бъде за сметка на договореностите от Минск.
След атентатите в Париж председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер написа писмо до руския президент Путин, за да предложи по-тясно съвместно сътрудничество, като то трябва да се приема независимо от ситуацията в Украйна и договореностите за нея.
Обаче Москва не вярва на сълзи.

Председателя на комитета по международните въпроси в руската Дума Алексей Пушков, неотдавна формулира мнението на Русия,че форматът на „Г-8” е остарял на фона на последните световни събития.
Форумът на най-богатите индустриални страни е изчерпал възможностите си, най-доброто време на Г-7 е вече отминало, пише хамбургският седмичник „Ди Цайт“ в обширен коментар.
Моделът Г-7 неспасяемо се заплита в противоречия и става напълно неубедителен в претенциите на групата за ролята на един вид световно правителство.
Китай изпревари САЩ и вече е най-голямата икономика.

По данни на Международния валутен фонд, размерът на американската икономика е 17,4 трилиона долара, а тази на Китай – на 17,6 трилиона долара,а и  Г-7  вече не означава Големите седем.
Водещите  държави са: Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Корея.
Ситуацията вече се  промени радикално и съвкупният БВП на страните от Г-7 е 32 трлн. долара, докато този на седемте водещи развиващи се държави Китай, Индия, Русия, Бразилия, Индонезия, Мексико и Южна Корея,достигна 35 трл. долара.

 

Източник: http://yphalachev.blogspot.bg/

Posted on 08.01.2016, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: