Ядреният опит на Пхенян: Русия иска нова концепция за световна сигурност


Ядреният опит на Пхенян: Русия иска нова концепция за световна сигурностСитуацията в света и на Корейския полуостров се усложнява след опита с водородна бомба, извършен от Пхенян. Във връзка с това на дневен ред трябва да бъде поставен въпросът за разработване на нова концепция за международна сигурност.

Това заяви в сряда (6 януари) председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Франц Клинцевич, предаде от Вести.ру.

Според Клинцевич обаче изявленията на Пхенян, че е провел успешен ядрен опит, трябва да бъдат потвърдени.

„Ако този факт действително се потвърди, то той сериозно усложнява ситуацията на Корейския полуостров и в света като цяло“, подчерта той, цитиран от ТАСС.

Сенаторът смята, че под егидата на Съвета за сигурност на ООН трябва да бъде разработена нова концепция за международна сигурност, която да обединява буквално всички държави. Във връзка с това рязко се повишава отговорността на водещите световни сили, преди всичко Русия и САЩ, за гарантиране на тази сигурност, подчерта Клинцевич.

Той призова държавите да загърбят разногласията по второстепенни въпроси и да се съсредоточат върху основните заплахи.

„Може би светът днес е поставен пред ново предизвикателство. Трябва да му се отговори адекватно“, каза той в заключение.

Рано в сряда властите в Пхенян потвърдиха в официално изявление в ефира на централната телевизия, че са провели успешен ядрен опит.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 07.01.2016, in Ядрено оръжие и стратегическа стабилност and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: