Украйна насажда „култ към палачите и предателите“


Украйна насажда "култ към палачите и предателите"Лидерът на Крим Сергей Аксьонов обвини Украйна в насаждане “култ към палачите и предателите”

Лидерът на Крим припомни, че Генералната Асамблея на ООН е приела резолюция за борба с героизацията на нацизма, предложена от Русия. За резолюцията са гласували 133 държави, против – четири.

Сергей Аксьонов нарече позорни традиционните акции на украинските националисти, които на 1 януари отбелязват рождения ден на Степан Бандера.

“Украйна започна новата година с ритуално факелно шествие на нацисти. Позорна традиция. Дивашкият култ към палачите и предателите се превърна в държавна идеология. Това е историческата вина на киевската власт пред украинския народ”, — се казва в изявлението на Аксьонов, разпространено от неговата пресслужба.

Лидерът на Крим припомни, че Генералната Асамблея на ООН с болшинство е приела резолюция за бора с героизацията на нацизма, предложена от Русия. За резолюцията на гласували 133 държави, против – четири.

“В списъка на противниците на резолюцията са Украйна, САЩ и Канада,- каза той. – Страните от ЕС, които пострадаха от престъпленията на нацистите и техните помагачи, при гласуването се въздържаха. Нима русофобията е по-важна от паметта за жертвите на Волинското клане, чийто духовни наставници днес маршируват чрез наследниците си по Украйна? Или русофобията е от-важна от жертвите на словашкото въстание, в чието зловещо потушаване са участвали палачите от УПА?”

Украйна факелно шествие бандеровци 7

На 1 януари съвременна Украйна чества рождения ден на Степан Бандера – един от основателите и лидерите на Организацията на украинските националисти (ОУН). В много градове на Украйна бяха проведени факелни шествия.

Лидерът и идеологът на националистическото движение от XX век Степан Бандера тясно сътрудничи в годините на Втората световна война с нацистка Германия. Той е фигурата, която внася разкол в съвременното украинско общество.

Оценките за неговата дейност се колебаят от абсолютно положителни в редица западни области на страната до рязко отрицателни в останалата част на Украйна.

През 1941-1959 години Бандера е ръководител на Организацията на украинските националисти. Върху съвестта на ОУН-УПА, които започват да се наричат бандеровци, тежат многобройни престъпления. Те са авторите на изтребените над 100 хиляди поляци, чехи, евреи в Западна Волиня.

Зверски убити са и хиляди украинци, отказали да сътрудничат с ОУН. Заради терористичната дейност на организацията на Степан Бандера, в съвременна Полша го считат за престъпник и терорист.

 

Източник: http://bgr.news-front.info

Posted on 05.01.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: