Екзекуциите в Саудитска Арабия са достойни за ИДИЛ. Ще се унижава ли още Западът пред петролните монарси?


Саудитският министър на отбраната Мохамед бин Салман и престолонаследникът и министър на вътрешните работи Мохамед бин Найеф AFP / Getty Images

Саудитският министър на отбраната Мохамед бин Салман и престолонаследникът и министър на вътрешните работи Мохамед бин Найеф AFP / Getty Images

Масовите публични екзекуции в Саудитска Арабия, където бяха обезглавени 47 души, включително и влиятелния шиитски проповедник шейх Нимр ал-Нимр, в пълна степен съответстват на престъпленията на ИДИЛ. Възможно е в това да е смисълът им. Тази невероятна битка на земята на сунитската монархия несъмнено е насочена към това да разгневи иранците и целия шиитски свят. Тя разпали още повече религиозния конфликт, който „Ислямска държава“ усилено налага.

Липсваха единствено видеозаписи на обезглавяванията, иначе 158-те екзекуции, които бяха изпълнени в Саудитска Арабия през миналата година, са в пълно съответствие с уахабитското учение на „Ислямска държава“. Макбетовското „кръв – за кръвта“ със сигурност може да се приложи и за саудитците, чиято „война срещу тероризма“, както личи по всичко, оправдава всяка кръв, независимо сунитска или шиитска. Но колко често ангелите на Всемилостивия Бог се явяват на настоящия министър на вътрешните работи, престолонаследника принц Мохамед бин Найеф?

Шейх ал-Нимр не беше просто обикновен проповедник. Той е прекарал много години като богослов в Техеран и Сирия, беше високо уважаван шиитски лидер на петъчните молитви в Източните провинции на Саудитска Арабия и не взе страната на нито една политическа партия, но в същото време поиска въвеждането на свободни избори. Често беше затварян и измъчван заради това, че се противопоставяше на сунитското уахабитско правителство на Саудитска Арабия. Шейх ал-Нимр казваше, че думите са по-силни от насилието. И заявлението на саудитските власти, че екзекуцията му не носи отпечатък на междурелигиозна борба (бяха обезглавени както шиити, така и сунити), е риторика, типична за „Ислямска държава“.

ind02

В крайна сметка, бойците на ИДИЛ обезглавяват сунитски „вероотстъпници“, сирийски сунити и иракски войници толкова лесно, колкото убиват и шиити. Ако шейх ал-Нимр беше попаднал в ръцете на екстремистите от „Ислямска държава“, те щяха да се отнесат с него точно така, както беше третиран и от саудитските власти – макар и без фарса на псевдолегалния съд, на който се противопостави Амнести Интернешънъл.

Въпреки това екзекуциите се превърнаха в проява на само на омразата на саудитците към духовния водач, който се беше зарадвал на смъртта на бившия министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия и престолонаследник принц Найеф Абдул-Азиз Ал-Сауд, който е и баща на Мохамед бин Найеф – настоящият министър и престолонаследник. Тогава ал-Нимр изрази надежда, че той „ще бъде изяден от червеи и ще понесе всички мъчения на ада след смъртта“.

Екзекуцията на ал-Нимр провокира ново въстание на хуситите в Йемен, където Саудитска Арабия тази година нахлу и започна бомбардировки в опит да унищожи шиитската властта там. Тя вече доведе до ярост шиитското мнозинство в Бахрейн. А духовните лидери на Иран заявиха, че този акт ще доведе до свалянето на саудитското кралско семейство.

Тази екзекуция ще постави Запада пред най-деликатния проблем в Близкия изток – нуждата да раболепничи и да се унижава пред богатите и автократични монарси на страните от Персийския залив, в противовес на необходимостта внимателно да изразява своята загриженост от гротескното изпълнение на присъди срещу враговете на кралството. Ако екстремистите от „Ислямска държава“ бяха отрязали главите на сунити и шиити в Ракка и особено – ако бяха обезглавили шиитския проповедник ал-Нимр, сигурни сме, че Дейвид Камерън щеше вече да е споделил негодуванието си в Туитър. Но сега човекът, който свали британския флаг наполовина заради смъртта на последния крал на тази уахабитска държава, ще избягва всячески острите думи, коментирайки наказанието.

Колкото и много сунити от „Ал Кайда“ да обезглавят саудитските палачи, пред Вашингтон и европейските столици неизбежно стои въпросът: опитва ли се Саудитска Арабия да унищожи основите на споразумението по иранската ядрена програма, заставяйки западните си съюзници да подкрепят подобна жестокост? В света, в който живеят – същият, в който младият министър на отбраната, който нахлу в Йемен, изпитва остра антипатия към министъра на вътрешните работи – саудитците продължават да се хвалят с участието си в „антитерористична“ коалиция, включваща 34 предимно сунитски държави, които трябва да сформират легион от мюсюлмани, противопоставящи се на „терора“.

Екзекуцията на 47 души в Саудитска Арабия несъмнено е доста безпрецедентен начин за отпразнуване на Нова година и е почти толкова зрелищно събитие, колкото и спектакълът с фойерверки в Дубай, който се проведе въпреки пожара в един от най-добрите хотели в емирството. Ако пренебрегнем политическия фон на случилото се, възниква и друг очевиден въпрос, касаещ несменяемата династия на саудитците: нима владетелите на Кралството наистина са с всичкия си?

 

Автор: Робърт Фиск

Робърт Фиск, един от най-известните международни военни кореспонденти в света, посещава вече повече от тридесет години региони, намиращи се във въоръжен конфликт. Статиите, които той публикува във вестник The Independent от 1988 г. насам, са остри и често гневни анализи на грешките, извършени по време на военните интервенции в Близкия Изток.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Posted on 05.01.2016, in Анализи, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: