Кой и как охранява руската авиобаза „Хмеймим“ в Сирия?


Кой и как охранява руската авиобаза "Хмеймим" в Сирия? В българските медии остана почти неотбелязано, че в първите дни на операцията руската авиация приоритетно е ударила в северозападна Сирия села на заселили се преди почти 100 г. туркмени, напуснали болшевишка Русия, след като активно участвали в движението на басмачите. През последните години туркмените дадоха подслон и станаха база на избягали чеченци, присъединили се към ИД. Това илюстрира представата за виждането на руското командване при гарантиране на сигурността на авиобазата в Хмеймим още на нейните много далечни подстъпи.

Още преди Русия да започне въздушната операция в Сирия, излезе информация, че руското командване ще организира охраната и отбраната на авиобазата Хмеймим край Латакия със свои сили. За целта са пребазирани подразделения на морската пехота.

Трябва да се има предвид, че от ИД са положени всички усилия да овладеят територията. Фактът, че преди седмица руската корабна артилерия е обстрелвала позиции на ислямистите, свидетелства, че те са на един „оръдеен изстрел” от морето, тоест на 20-ина километра. Съвсем дискретно руските медии споменаха, че пръстенът на терористите около Хмемим се свива, но от малки сили.

Закономерно дойдоха и първите опити за обстрела на територията на летището с реактивни снаряди. Те бяха задействани по примитивен начин, също както в Ирак и Афганистан, затова ефективността им бе практически нулева. Вероятно се отрази и необучеността на терористите да боравят с такова оръжие при тези примитивни обстоятелства. Смущаващо беше преди всичко само обстоятелството, че това е възможно да се случи на разстояние под 3-5 км.

В Хмеймим са съсредоточени не малко сили за сдържане, способни за активни действия. На първо място се разчита на батальонната тактическа група от морската пехота на 810-та отделна бригада на Черноморския флот. Тя е комплектована от кадрови военнослужещи с възможно най-висока подготовка. Броят им не се огласява, но се предполага, че това не е щатен батальон, а доста по-голямо подразделение с придадени му средства за усилване.

На въоръжение в бригадата в базовото разположение в Русия има БМП-2, БТР-82, артилерийски системи „Гвоздика” (122-мм самоходни гаубици), самоходните „Нона СВК” (120-мм), „Гиацинт” (152 мм). Не е известно кое е откарано в Сирия, но за броени часове необходимото може да бъде добавено.

Поделенията за охрана обаче не са се окопали покрай пистата и да чакат там нападение на терористите. Приложен е скъпо придобития опит от Афганистан, където теренът е също така полупустинен и открит. Най-ефективното средство за сдържане е разполагане на застави на различно отдалечение от основната база. Освен възпрепятстване на обстрела на територията на базата с ракетно оръжие, това прави невъзможно терористите да обстрелват излитащи и кацащи самолети.

Неотделим елемент от охраната и отбраната на авиобазата са щурмовите вертолети Ми-24, които имат вградена 4-цевна картечница (7,62 мм) и окачваеми гондоли с картечници и 23-мм оръдия. Очилата за нощно виждане превръщат за летците нощта практически в ден. Те са особено ефективни на малки височини в близките подстъпи на базата. Силно бронираните с титанови панели щурмови самолети Су-25 имат предимства при бомбардиране и ракетен обстрел в периметър 20-50 км.
Публикацията е подготвена от Ганчо КАМЕНАРСКИ

Източник: Блиц

Posted on 01.01.2016, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: