Новият изтребител-прехващач на Русия- МиГ-41


Новият изтребител-прехващач на Русия- МиГ-41ОАО „РСК“МиГ“ започва разработката на нов изтребител-прехващач, съобщи в сряда (30 декември) RBTH. Той трябва  да замени МиГ-31 в различните му модификации, който е на въоръжение в момента. Новият изтребител с работно наименование МиГ-41 ще изпълнява задачи, свързани с противовъздушната отбрана (ПВО), скоростта му ще е близка до хиперзвуковата и ще бъде приет на въоръжение след 2020 г.

В края на декември 2015 г. директорът на РСК „МиГ“ Сергей Коротков заяви пред журналисти, че „новият авиационен комплекс, който ще смени легендарния изтребител, ще бъде създаден по най-съвременните технологии на военното самолетостроене и с изцяло нови материали“. В момента все още се работи по външния облик на машината.

Работата по новия прехващач започна в началото на 2014 г. Тогава представителят на комисията по отбрана в руската Дума Александър Тарнаев съобщи, че е одобрена необходимата документация за започването на научно-изследователска и конструкторска работа по новия изтребител-прехващач МиГ-41.

Въпреки това до момента не се знаеше почти нищо за машината. Според командващия Военно-космическите сили Виктор Бондарев строителството на новия изтребител трябва да приключи през 2020 година. Летец-изпитателят Анатолий Кворчук предположи, че новият самолет ще наследи най-добрите качества на предшественика си – МиГ-31, а по отношение на скоростта ще го превъзхожда значително, развивайки над 4000 км/ч.

„Към модернизацията трябваше да си пристъпи още преди 20 години, но тогава тя не се състоя, затова сега изискванията са много по-завишени”, коментира пилотът.

МиГ-31 ще отане на въоръжение в руската авиация. В момента част от прехващачите минават планова модернизация, която трябва да повиши бойните им възможности. На модернизираните МиГ-31 (с ново обозначение МиГ-31БМ), ще бъде монтирана нова авионика, изцяло ще бъдат подновени оръжията и бордовото радиоелектронно оборудване. В резултат на което би следвало ефективността им да нарасне 2,6 пъти.

През декември авиационният полк, базиран на военното летище във Владивосток, получи първите три модернизирани МиГ-31БМ. В хода на 2016 г. ще бъде подновен целият авиопарк, състоящ се самолети Су-27 М и МиГ-31, с модернизирани машини. МиГ-31БМ ще останат на въоръжение във ВКС до 2028 г., когато ще бъдат заменени с новите прехващачи МиГ-41.

 

Източник: „Руски дневник“

Posted on 31.12.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: