Въпреки замразяването на проекта, Русия смята „Турски поток“ за перспективен


 Въпреки замразяването на проекта, Русия смята „Турски поток“ за перспективен Москва ще продължи да доставя газ за Анкара, увери министърът на енергетиката Александър Новак.

Руският министър на енергетиката Александър Новак смята, че проектът „Турски поток“ има перспективи, но засега преговорите не са възобновени. По думите му преговори с Турция не се водят още от лятото заради липсата на „постоянно правителство в Турция“, предаде ТАСС
.
Ако нашите колеги бъдат заинтересовани в реализирането на този проект, ние ще продължим преговорите… Но засега не всички страни са готови за реализацията му“, посочи министърът в интервю за руската телевизия Лайфнюз.

Според Новак много важно условие за изграждането на газопровод е развитието на инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа.

„Сега с това се занимава Еврокомисията заедно с министрите на енергетиката от страните на Югоизточна Европа, те подготвят предложение по развитието на съответната газова инфраструктура за транспортирането на газ“, добави Новак.

Министърът добави, че страната му е готова да увеличи газовите доставки за Турция.

„Русия има газ, газът в Русия е достатъчно евтин. Имаме съответната инфраструктура, гарантирано сме готови да доставяме и разширяваме обемите за доставка на газ (в Турция)“, това каза той в интервю за телевизия „Русия 24“.

„В перспектива всичко ще зависи от конкуренцията, от реализирането на проекти, които са заявени от много държави, но фактически не се реализират и се сблъскват с големи трудности“, поясни Александър Новак.

Той напомни, че Русия доставя на Турция 30 млрд кубическа метра газ от необходимите й 50 милиарда.

 

Източник: Епицентър

Posted on 30.12.2015, in Енергийни проекти and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: