NI: Новият световен ред зависи от Русия и Китай, а не от САЩ


NI: Новият световен ред зависи от Русия и Китай, а не от САЩ Взаимодействие на двете страни ще спомогне за формиране на имиджа на Вашингтон в света като слаб играч

В последно време Русия ефективно действа по няколко направления, едновременно занимавайки се с регулиране на кризисни ситуации и като развиват партньорски отношения с Китай.

В перспектива укрепването на връзките между Москва и Пекин ще достави на Вашингтон не малко проблеми, пишат експертите Мишел Шеван-Коетци и Ексел Хелман в своя публикация в The National Interest.

Москва установява по-тесни военни, икономически и енергийни връзки с Китай, като си осигурява алтернативни експортни пазари и допълнителни зони за политическо влияние, а Китай най-после ще може да даде отпор на САЩ, които с всички сили се опитват да попречат на създавания нов световен ред.

САЩ виждат в сътрудничеството на Москва и Пекин сериозна заплаха за своите интереси в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР). Русия при това играе ключова роля в модернизацията на китайската армия.

Освен това, укрепването на съюза на двете държави може да подкопае способността на САЩ при налагане на своите интереси в икономическата и финансова сфера. Например китайско-руското сътрудничество може значително да смекчи последствията от санкциите против Русия.

Миналата година Москна подписа споразумение за валутен суоп с Пекин за 24,5 млрд долара – то трябваше да намали зависимостта на Русия от долара и едновременно да придвижи юана към валутния пазар.

Като цяло финансовото взаимодействие на двете страни ще спомогне за формиране на имидж на САЩ като слаб играч особено по отношение на ролята на долара на световните пазари, се казва в публикацията.

Динамичността та АТР и вероятността за още по-тесни отношения между Китай и Русия ще оказват сериозно въздействие върху световната икономика и глобалната стабилност на планетата през 21 век, с казва в публикацията.

 

Източник: Блиц

Posted on 27.12.2015, in Анализи, Икономика, Международна политика and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: