Военните от цял свят ахнаха от електронния заглушител на руснаците „Красуха-4”


Военните от цял свят ахнаха от електронния заглушител на руснаците „Красуха-4”Докарали комплекса за радиоелекронна борба в база „Хмеймим“

На космическа фотография от 18 октомври списание Jane’s Defence Weekly показа руската авиационна групировка в сирийската авиобаза Хмеймим (летище Басел ал-Асад). Снимката е направена от европейски спътник от серията SPOT.

Освен Су-24, Су-25, Су-30СМ и Су-34, на снимката ясно се вижда самолетът за комплексно разузнаване Ил-20, за чието присъствие вече беше известно.

Най-голям интерес обаче предизвика наличието на комплекса за радиоелекронна борба (РЕБ) „Красуха-4”. Не случайно само 4 дни по-късно американското издание Foreign Policy в публикацията на Паул МакЛеър Russia’s Winning the Electronic War отдели на комплекса специално място.

Възможностите на Русия по водене на електронна война произведоха върху американската армия отрезвяващ ефект. Американските чиновници, които се сблъскаха в Сирия и Украйна с комплексите за РЕБ „Красуха-4”, заглушаваши радарите и авиационните системи, бяха принудени да признаят, че няма да догонят Русия, пише изданието FP.

То цитира думите на командващият военната групировка на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, че възможностите на Русия във воденето на електронната война са невероятни.

Още в началото на операцията в Крим украинските военни са констатирали, че техните радиостанции и мобилни телефони са заглушени за няколко часа, пише FP. Специалната мониторингова мисия на ОССЕ съобщи, че на техните безпилотни самолети са заглушени GPS и се наложило да ги приземят.

В Русия има цели бойни подразделения, които се занимават с водене на електронна война, счита ръководителят на РЕБ в американската армия Джефри Чърч. Според него тези подразделения разполагат със специална техника, като има изградена йерархия на силите и средствата. В американската армия тази задача е поверена на двама войника във всеки батальон, дежурещи денонощно.

В САЩ са разработвани няколко програми по обновяване и подобряване на интеграцията на средствата за РЕБ, тя обаче няма да бъде реализирана в скоро време, пише Foreign Policy.

ДОСИЕ:

Красуха е семейство комплекси за РЕБ. Предназначението му е да прикрива големи командни пунктове, важни промишлени и административно-политически обекти. Комплексът анализира типа на излъчвания сигнал му въздейства със смущения. Заглушава шпионски спътници, пилотирани и безпилотни самолети, земни радари и авиационни системи АУАКС.
Конкретно Красуха-4 е изградена с цифрово оборудване, инсталирано на четириосно шаси КамАЗ. Далечината на действие е в пределите 150-300 км.

Ганчо КАМЕНАРСКИ

Източник: БЛИЦ

Posted on 26.12.2015, in Въоръжени сили and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: